Borcanul cu Ficțiune, o platformă de creație pentru tinerii scenariști de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/borcanul-cu-fictiune-o-platforma-de-creatie-pentru-tinerii-scenaristi-de-film/

Într-un colţ de lume, pe prispa unei case vechi, poţi găsi o mulţime de personaje cu traiste pline de amintiri şi peripeţii. Poveşti ale căror fir s-a rătăcit între adevăr şi imaginaţie, în timpul unui apus de fericire sau a unui răsărit de mister. Momente de haz sau de supărare, cât să umple o viaţă de om.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2019

Un borcan plin cu povești care vor să iasă la suprafață, povești pe care le poți scrie chiar tu. Anul acesta Vestra vine cu nouă provocare pentru tinerii creativi pasionați de cinematografie. Borcanul cu Ficțiune este o platformă de crație pentru scenarii de film dedicata tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani care vor să își dezvolte abilitățile de scriere sub îndrumarea unui  expert.

Alături de Ion Sapdaru, Florin Lăzărescu și Adrian Păduraru poți descoperi lumea minunată a cinematografiei într-o locație de vis.  Înscrie-te cu o lucrare proprie (proză, povestire, scenariu) pe borcanul-cu-fictiune.ro până în data de 20 iunie și dacă lucrarea ta este selectată de juriu poți ajunge în tabăra Induction de la Cai de Vis.  Acolo, vei avea ocazia să îți aprofundezi cunoștințele scriind un scenariu propus (din poveștile locurilor) cu ajutorul lui Ion Sapdaru. Dacă scenariul tău se regăsește printre cele mai bune, atunci vei avea ocazia să participi la cea de-a doua etapă a proiectului Masterclass, unde vei avea oportunitatea să întâlnești personalități din industrie care te vor ajuta să îți perfecționezi scenariul.

La final de proiect dacă scenariul tău se declară câștigător, Vestra îl va transforma într-un film de  scurt metraj cu care vei putea participa la festivalurile naționale și internaționale.

Dacă te regăsești printre cei care știu să transforme o experiență într-o oază de cuvinte  turnată pe hârtie, atunci hai să îți găsești povestea!

Mai multe detalii pe site-ul: borcanul-cu-fictiune.ro

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.