Brad de Craciun la familia Ivanov, la Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/brad-de-craciun-la-familia-ivanov-la-festin-pe-bulevard/

Vineri, 17 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala „Horia Lovinescu”, Teatrul Maghiar de Stat va prezenta spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, regia: András Urbán, scenografia: Carmencita Brojboiu. Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi este recomandat tinerilor peste 18 ani.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2014

Brad de Craciun la familia Ivanov / Din distribuţie fac parte actorii: Gábor Viola, Loránd Váta, Csilla Albert, Gizella Kicsid, Áron Dimény, Éva Imre, Júlia Laczó, Csaba Marosán, Loránd Farkas şi Zsuzsanna Vass. Reprezentaţia are loc în cadrul Fest(in) pe Bulevard (ediţia a II-a) organizat de Teatrul Nottara, în perioada 11-18 octombrie 2014.

Brad de Crăciun la familia Ivanov poartă trăsăturile specifice ale avangardei, absurdului, grotescului, ale satirei sociale şi a dramei fantastice. Structura piesei este episodică, fiind o înlănţuire liberă de scene din care se compune acţiunea piesei.

Cu toate că titlul dramei sugerează o poveste cu o atmosferă intimă, în centrul piesei stă o crimă brutală, groaznică, iar familia Ivanov nu este menţionată în piesă. În schimb, Crăciunul există…

Despre acest spectacol, criticul de teatru Monica Andronescu scria: „András Urbán își propune prin această montare (dramaturgul Kata Gyarmati adaugă în text câteva scrieri-manifest) un fel manifest social – să vorbească despre alegeri de toate felurile, să bruscheze simțuri și gânduri, să contrapună o logică a violenței lipsei de coerență logică a scenelor din text.

Brad de Craciun Un panou alb, mânjit cu dungi negre și bombardat cu „bombe” roșii, care se înfig pe el ca niște contra-steluțe într-un brad de Crăciun, măști ciudate de animale uriașe, care străbat scena și vin la căpătâiul fetei ucise cu toporul de doica ce-și așteaptă pedeapsa cu moartea. Mama și tatăl fetei fac sex lângă cadavrul ei, „ca animalele”.

Doica (interpretată de Viola Gábor, un interesant și bine condus travesti), mergând în spitalul de psihiatrie unde i se pune diagnosticul „sănătoasă”… Judecătorii cu capete din măști din pungi de hârtie decupate, semănând mai degrabă a călăi și murind pe rând, absurd… O trecere în revistă a diverselor planuri sociale într-un registru absurd, din care răzbat doar din când în când cuvintele extrem de concrete ale textelor-manifest.”

Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete, din B-dul Magheru nr. 20, deschisă zilnic, între orele 10.00 – 20.00.

Foto: Brad de Craciun – nottara.ro

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.

03
/03
/17

Românca Miruna Mănescu, reprezentanta Elveției în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro, și moldovenii de la SunStroke Project sunt invitații speciali ai finalei Eurovision România, care va avea loc duminică seara.

03
/03
/17

Pe 4 martie 2017 se împlinesc 40 de ani de la cutremurul care a îndoliat România. Atunci s-a stins din viață genialul nostru actor Toma Caragiu. Soția sa, Elena Caragiu, cu care a fost căsătorit 14 ani, face dezvăluiri, în premieră, pentru cititorii Ziarului Metropolis.

03
/03
/17

După reprezentații de succes în New York, Paris, Stockholm, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, aduce în România, spectacolul de teatru The Fever, un one-woman show cu actrița Simona Măicănescu. Spectacolul, realizat după un text de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén, va avea loc pe 10 și 11 martie, de la ora 20:00, la Sala Mare a sediului ARCUB, din strada Lipscani, nr. 84-90 și se va juca în limba engleză, cu supratitrare în română.

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

02
/03
/17

„Pitch Perfect”, filmul despre o trupă a cappella de studenți, este comedia musical pe locul 2 ca încasări din istoria înregistrată a filmului. Filmul a adus în atenția publicului mondial un fenomen muzical vechi de câteva secole bune, care atrage numeroase tipuri de public modern: muzica a cappella.

02
/03
/17

Vineri, 3 martie 2017, dirijorul elvețian Kaspar Zehnder se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert Brahms & Dvořák, care îl va avea ca solist pe pianistul italian Giovanni Bellucci. Seara va debuta cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, op. 15 de J. Brahms, iar în partea a doua orchestra va interpreta Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de A. Dvořák.

02
/03
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”din București vă invită sâmbătă, 4 martie, ora 14, sala 112A la evenimentul prilejuit de lansarea celui de-al II-lea volum „MasterPlot” în cadrul „Uși Deschise" UNATC 2017, ediția a XXI-a.

02
/03
/17

Opera Națională București prezintă evenimentul lunii martie, premiera spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, vineri, 10 martie, și duminică, 12 martie. Regia și coregrafia sunt semnate de Renato Zanella, coordonatorul artistic al baletului ONB.

02
/03
/17

Cine decide cine trăiește și cine moare? Cine stabilește superioritatea, inferioritatea sau dreptul la viață al unui om, al unei etnii, al unui popor? De-a lungul istoriei, oamenii au ales mereu să ucidă și au făcut-o justificându-se cu cele mai pure concepte: binele suprem, evoluția etc. Sâmbătă, 4 martie și duminică, 5 martie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național vor avea loc primele două reprezentații ale spectacolului “Controversa de la Valladolid” de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude.

02
/03
/17

Tabloul "Bauerngarten", de Gustav Klimt, s-a vândut miercuri seara la Sotheby's Londra cu 48 de milioane de lire sterline, stabilind al treilea cel mai ridicat preț pentru o operă a artistului vândută în Europa.