Bravul Soldat Švejk, premieră la FITS online
https://www.ziarulmetropolis.ro/bravul-soldat-svejk-premiera-la-fits-online/

Un nou spectacol de teatru, de această dată de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, va avea premiera pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală, marţi, 16 iunie, la ora 19:30.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2020

Spectacolul Bravul Soldat Švejk, care condensează o parte din aventurile celebrului personaj al romanului omonim, semnat de Jaroslav Hašek, a fost programat în coordonare cu primele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ca un moment special, pentru a marca colaborarea de peste 12 ani între Raiffeisen Bank și FITS.

Caraghiosul Švejk găsește mereu cea mai puțin potrivită ieșire din situațiile în care se află, astfel că ajunge să fie diagnosticat ca „idiot cu acte în regulă”. Atitudinea lui, însă, poate fi citită și ca o inteligentă formă de subversiune la adresa autorității discreționare din armată și a războiului. Hašek lasă cititorului și privitorului libertatea de a-și alege cheia de interpretare, iar varianta textului propus în spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu păstrează această ambiguitate, spre deliciul spectatorilor.

Actorul Viorel Rață întruchipează cu ușurință și mult umor personaje diverse, aflate în dialog cu eroul principal, trecând prin seria multelor peripeții care par că nu se mai opresc. Un one-man-show ce ține publicul în priză prin jocul actoricesc și întâmplările pline de umor.

Bravul Soldat Švejk este o producție a Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, cu sprijinul Raiffeisen Bank. În distribuție: Viorel Rață; asistent de regie: Cristina Ragos; sunet – Bogdan Ropcean; lumini – Ionuț Nastur; recuzită – Ana Dumitru; cabine – Rosalim Gheorghiță; regizor tehnic – Ovidiu Coca. Perioada de difuzare în Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală: 16 iunie – 14 iulie 2020.

Platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/ ) a fost lansată la începutul lunii iunie 2020. Valorificând facilitățile oferite de mediul digital, Stagiunea Virtuală extinde accesul publicului, de oriunde din România și din afara țării la creații artistice valoroase și promovează totodată artiștii în această perioadă, propunând o soluție pentru continuarea activității lor în contextul creat de criza sanitară. Platforma este actualizată cu o frecvență săptămânală cu proiecte sau noutăți. Materialele video înregistrate și cu acces gratuit pentru public vor fi disponibile pentru perioade de timp limitate, care vor fi anunțate la lansarea fiecărui proiect.

În prezent, în secțiunea Teatru a platformei sunt disponibile spectacolele „Absolut!”, cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol al Teatrului ACT (până la data de 5 iulie 2020) și „N(AUM)”, cu Oana Pellea și Cristina Casian, în regia Marianei Cămărășan (până la data de 7 iulie 2020). Poate fi accesat, de asemenea, în secțiunea Conversații, dialogul live de lansare între Oana Pellea, Marcel Iureș, Răzvan Popovici, Constantin Chiriac și Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank s-a implicat în sprijinirea artei și culturii romanești încă din anii 2000, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »