Bravul Soldat Švejk, premieră la FITS online
https://www.ziarulmetropolis.ro/bravul-soldat-svejk-premiera-la-fits-online/

Un nou spectacol de teatru, de această dată de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, va avea premiera pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală, marţi, 16 iunie, la ora 19:30.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2020

Spectacolul Bravul Soldat Švejk, care condensează o parte din aventurile celebrului personaj al romanului omonim, semnat de Jaroslav Hašek, a fost programat în coordonare cu primele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ca un moment special, pentru a marca colaborarea de peste 12 ani între Raiffeisen Bank și FITS.

Caraghiosul Švejk găsește mereu cea mai puțin potrivită ieșire din situațiile în care se află, astfel că ajunge să fie diagnosticat ca „idiot cu acte în regulă”. Atitudinea lui, însă, poate fi citită și ca o inteligentă formă de subversiune la adresa autorității discreționare din armată și a războiului. Hašek lasă cititorului și privitorului libertatea de a-și alege cheia de interpretare, iar varianta textului propus în spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu păstrează această ambiguitate, spre deliciul spectatorilor.

Actorul Viorel Rață întruchipează cu ușurință și mult umor personaje diverse, aflate în dialog cu eroul principal, trecând prin seria multelor peripeții care par că nu se mai opresc. Un one-man-show ce ține publicul în priză prin jocul actoricesc și întâmplările pline de umor.

Bravul Soldat Švejk este o producție a Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, cu sprijinul Raiffeisen Bank. În distribuție: Viorel Rață; asistent de regie: Cristina Ragos; sunet – Bogdan Ropcean; lumini – Ionuț Nastur; recuzită – Ana Dumitru; cabine – Rosalim Gheorghiță; regizor tehnic – Ovidiu Coca. Perioada de difuzare în Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală: 16 iunie – 14 iulie 2020.

Platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/ ) a fost lansată la începutul lunii iunie 2020. Valorificând facilitățile oferite de mediul digital, Stagiunea Virtuală extinde accesul publicului, de oriunde din România și din afara țării la creații artistice valoroase și promovează totodată artiștii în această perioadă, propunând o soluție pentru continuarea activității lor în contextul creat de criza sanitară. Platforma este actualizată cu o frecvență săptămânală cu proiecte sau noutăți. Materialele video înregistrate și cu acces gratuit pentru public vor fi disponibile pentru perioade de timp limitate, care vor fi anunțate la lansarea fiecărui proiect.

În prezent, în secțiunea Teatru a platformei sunt disponibile spectacolele „Absolut!”, cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol al Teatrului ACT (până la data de 5 iulie 2020) și „N(AUM)”, cu Oana Pellea și Cristina Casian, în regia Marianei Cămărășan (până la data de 7 iulie 2020). Poate fi accesat, de asemenea, în secțiunea Conversații, dialogul live de lansare între Oana Pellea, Marcel Iureș, Răzvan Popovici, Constantin Chiriac și Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank s-a implicat în sprijinirea artei și culturii romanești încă din anii 2000, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.