Bravul Soldat Švejk, premieră la FITS online
https://www.ziarulmetropolis.ro/bravul-soldat-svejk-premiera-la-fits-online/

Un nou spectacol de teatru, de această dată de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, va avea premiera pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală, marţi, 16 iunie, la ora 19:30.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2020

Spectacolul Bravul Soldat Švejk, care condensează o parte din aventurile celebrului personaj al romanului omonim, semnat de Jaroslav Hašek, a fost programat în coordonare cu primele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ca un moment special, pentru a marca colaborarea de peste 12 ani între Raiffeisen Bank și FITS.

Caraghiosul Švejk găsește mereu cea mai puțin potrivită ieșire din situațiile în care se află, astfel că ajunge să fie diagnosticat ca „idiot cu acte în regulă”. Atitudinea lui, însă, poate fi citită și ca o inteligentă formă de subversiune la adresa autorității discreționare din armată și a războiului. Hašek lasă cititorului și privitorului libertatea de a-și alege cheia de interpretare, iar varianta textului propus în spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu păstrează această ambiguitate, spre deliciul spectatorilor.

Actorul Viorel Rață întruchipează cu ușurință și mult umor personaje diverse, aflate în dialog cu eroul principal, trecând prin seria multelor peripeții care par că nu se mai opresc. Un one-man-show ce ține publicul în priză prin jocul actoricesc și întâmplările pline de umor.

Bravul Soldat Švejk este o producție a Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, cu sprijinul Raiffeisen Bank. În distribuție: Viorel Rață; asistent de regie: Cristina Ragos; sunet – Bogdan Ropcean; lumini – Ionuț Nastur; recuzită – Ana Dumitru; cabine – Rosalim Gheorghiță; regizor tehnic – Ovidiu Coca. Perioada de difuzare în Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală: 16 iunie – 14 iulie 2020.

Platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/ ) a fost lansată la începutul lunii iunie 2020. Valorificând facilitățile oferite de mediul digital, Stagiunea Virtuală extinde accesul publicului, de oriunde din România și din afara țării la creații artistice valoroase și promovează totodată artiștii în această perioadă, propunând o soluție pentru continuarea activității lor în contextul creat de criza sanitară. Platforma este actualizată cu o frecvență săptămânală cu proiecte sau noutăți. Materialele video înregistrate și cu acces gratuit pentru public vor fi disponibile pentru perioade de timp limitate, care vor fi anunțate la lansarea fiecărui proiect.

În prezent, în secțiunea Teatru a platformei sunt disponibile spectacolele „Absolut!”, cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol al Teatrului ACT (până la data de 5 iulie 2020) și „N(AUM)”, cu Oana Pellea și Cristina Casian, în regia Marianei Cămărășan (până la data de 7 iulie 2020). Poate fi accesat, de asemenea, în secțiunea Conversații, dialogul live de lansare între Oana Pellea, Marcel Iureș, Răzvan Popovici, Constantin Chiriac și Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank s-a implicat în sprijinirea artei și culturii romanești încă din anii 2000, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.