Breaking the Waves, pe scena teatrului din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/breaking-the-waves-pe-scena-teatrului-din-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 10 ianuarie, ora 19:00, „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica. Piesa este o adaptare filmului „Breaking the Waves”, regizat de danezul Lars von Trier.

Un articol de Petre Ivan|6 ianuarie 2014

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 10 ianuarie, ora 19:00, „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica. Piesa este o adaptare filmului „Breaking the Waves”, regizat de danezul Lars von Trier.

Teatrul Naţional din Sibiu relansează o adaptare după unul dintre cele mai bune zece filme ale anilor ̕ 90.

„Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” este o adaptare după scenariul de film cu acelaşi titlu al regizorului Lars von Trier,

unul dintre cei mai aclamaţi cineaşti europeni ai momentului, al cărui portofoliu include producţii ca „Dogville” (2000), „Melancholia” (2011) şi „Nymphomaniac: volume I” (2013).

Breaking the Waves

Piesa lui Radu Alexandru Nica, adaptare după filmul Breaking the Waves

Câştigător al Premiului UNITER pentru debut în 2005, Radu Alexandru Nica prezintă la Sibiu o poveste emoţionantă despre curaj şi dragoste necondiţionată.

„Sunt oameni care au noroc toată viaţa şi sunt oameni al căror noroc e practic cauza unui ghinion şi mai mare. Culmea e că aceştia din urmă sunt, în genere, cei mai buni, cei mai morali dintre noi.

Ai spune că Cerul trimite cu regularitate în lume mici Mesia nevinovaţi, care să ia asupra lor păcatele întregii lumi. Bess este un astfel de mic Mesia (…)”, a declarat regizorul la reluarea repetiţiilor.

În 2010, „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER pentru categoriile cel mai bun spectacol al anului şi cea mai bună actriţă într-un rol principal (Ofelia Popii pentru personajul Bess).

Spectacolul a avut premiera pe data de 18 septembrie 2009 şi va fi reluat după mai bine de doi ani, într-o nouă distribuţie ce îi aduce pe scenă pe actorii

Ofelia Popii, Diana Fufezan, Dana Taloş, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Liviu Vlad, Nicu Mihoc, Adrian Matioc, Dan Glasu, Cristian Stanca şi Ioan Paraschiv.

Breaking the Waves

Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess, nominalizat la Gala Premiilor UNITER în 2010

Din echipa artistică a proiectului fac parte Dragoş Buhagiar (scenografie şi light design), Vlaicu Golcea (muzica şi sound design), Daniel Gontz (video) şi Sanda Anastasof (adaptare scenică).

Spectacolul are o durată de 1h 35min şi nu este recomandat copiilor sub 12 ani.

Foto cu „Breaking the Waves” și „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” – TNRS și Cinemagia

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.