Brigitte Lacombe, în deschiderea FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/brigitte-lacombe-in-deschiderea-fnt/

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2018

Ediția din acest an a FNT îi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu, iar festivalul se desfăşoară pentru al patrulea an consecutiv sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Deschiderea oficială a celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru va avea loc vineri, 19 octombrie, de la ora 17.30, la sala Imagine a Hanului Gabroveni din centrul Capitalei. Acest spațiu devine, pe întreaga durată a manifestării, HUB-ul FNT – un spațiu multi-art ce va concentra majoritatea evenimentelor culturale din Festival.

De la ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziției „Lacombe: Theater/Cinema” – o expoziţie-eveniment inaugurată în prezența artistei fotograf, Brigitte Lacombe. Cele trei teme pe care le va acoperi expoziția – teatru / portrete / film cuprind un set de 40 de fotografii reprezentative din portofoliul artistei, creionând o colecție de opere fotografice unică.

Brigitte Lacombe este o personalitate ce şi-a pus amprenta de neconfundat asupra universului fotografic contemporan, cu deosebire în arta portretului. Cu o experienţă de patru decenii, a creat portrete clasice şi intime ale celor mai apreciaţi artişti, actori, politicieni şi intelectuali. Lucrările sale au fost expuse de PHILLIPS Galleries (New York, Paris, Londra), Qatar Museums, Naţiunile Unite, şi Centrul de Fotografie din Shanghai, iar fotografiile semnate Brigitte Lacombe au apărut în cele mai cunoscute publicaţii ale lumii.

A primit Premiul Eisenstaedt pentru Fotografie de călătorie (2000), Premiul pentru Întreaga Activitate în Fotografie din partea Art Directors Club Hall of Fame (2010) şi Premiul Lucie pentru Întreaga Activitate în Fotografia de călătorie şi portret (2012).

Lacombe şi-a început colaborarea cu teatrul în 1983, când a lucrat la producţia originală a lui David Mamet „Glengarry Glen Ross” la Goodman Theatre, în Chicago, în regia lui Gregory Mosher. A continuat să lucreze la producţiile lui Mamet până azi.

Din colaborarea constantă cu teatrele din New York, amintim câteva spectacole memorabile: „Trei femei înalte”, „O casă de păpuşi, partea a II-a”, „Humans”, „Blackbird”, „Cabaret”, „Trădare”, „Asta-i tinereţea noastră”, „Struguri în soare”, „Moartea unui comis-voiajor”, „Mutter Courage”.

Brigitte Lacombe a lucrat, de asemenea, ca fotograf special pe platourile de filmare a numeroşi regizori de film, printre care Martin Scorsese, Spike Jonze, Bennett Miller, Mike Nichols, Lynne Ramsay, Anthony Minghella, Sam Mendes, Alejandro González Iñárritu, Sofia Coppola, Quentin Tarantino şi Michael Haneke.

Expoziția Lacombe: Theater/Cinema din cadrul FNT 2018 cuprinde lucrări fotografice reprezentative din spectaculoasa carieră a fotografei de renume mondial.

„Sunt foarte onorată şi recunoscătoare pentru ocazia ce mi s-a dat de a avea o expoziţie la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti. Expoziţia cuprinde 40 de imagini, din 1975 până în 2018, atât din lumea teatrului, cât şi a cinematografiei, reportaj de pe platourile de filmare, portrete de pe scene de teatru ale lumii sau portrete formale de actori, regizori şi scriitori.

Fiecare fotografie este preţioasă pentru mine şi împreună conturează activitatea mea de o viaţă în teatru şi în cinema. O viaţă pentru care sunt foarte recunoscătoare. Iubesc ceea ce fac…”, declară Brigitte Lacombe, unul dintre invitații de seamă ai ediției cu numărul 28 a Festivalului Național de Teatru.

06
/02
/19

Joi 7 februarie, la Muzeul Național al Literaturii Române – Creţulescu va avea loc o întâlnire cu artistul vizual Mircia Dumitrescu, în cadrul programului Cafeneaua critică, patronat de Ion Bogdan Lefter.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.

19
/12
/18

Sfârșitul lui 2018 este o perioadă roditoare din punct de vedere cultural pentru România și Franța, cele două țări împărțind acelați fond latin și un moment prielnic pentru a ne aminti de istoria comună. Centrul George Pompidou găzduiește până în aprilie expozițiile a numeroși artiști români contemporani, fiind un moment prielnic în a ne aminti de valorile și stratul comun, debarasându-ne de clișeele ce înconjoară ambele țări și culturi.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.