Bucătăria hoinară se întoarce…
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucataria-hoinara-se-intoarce/

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott Bucureşti, în sala Grand Ballroom.

Un articol de Liliana Matei|29 noiembrie 2019

În cadrul evenimentului vor fi proiectate scurtmetrajele documentare realizate în cei doi ani de perindari ai Bucătăriei Hoinare prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, respectiv Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu. Proiecția va fi urmată de un scurt recital susținut de Nicu Alifantis.

Albumul e o compoziție de stări și povești vizuale al căror ingredient-cheie e poftă de a trăi. Ceea ce vei face, de fapt, parcurgând întregul meniu de capitole al albumului, este să începi o călătorie, pe care, mai departe, să o poți continua în felul tău propriu. Bucătăria Hoinară se întoarce nu propune rețete, ci mai degrabă întâlniri. Între oameni, locuri, ingrediente – fiecare cu povestea și aroma sa.

Fragment în avanpremieră

„Lacul Casian este mic, tulbure, dar foarte ofertant ca peisaj.

Pe o latură are un promontoriu înalt, de te ia cu amețeală dacă te uiți în jos. Fix acolo Carmen și–a ales locul de bucătăreală. La orizont vedeai marile întinderi dobrogene. Acel loc a inspirit-o să pregătească midiile cu smântână, ciuperci, ardei și câteva crenguțe de busuioc.

Odată masa de lucru instalată și focul aprins, midiile au început să sfârâie pe plita impozantă, pe care cu greu am cărat-o la locul faptei.

Au urmat repede ciupercile pătrățos tăiate, ardeii, iar la sfârșit, mămăliga bine întoarsă, care ne-a dat pe la nas cu mireasma ei specifică.

Acolo sus, pe acel deal unde te întâlneai cu păsările văzduhului, ne-am lăsat duși de poveștile vântului dobrogean. Midiile trecute prin mămăligă ne-au bucurat sufletul, iar paharul de vin, răcit de vînt a incheiat ziua, așa cum poate mulți ne-o dorim; cel puțin câteodată.”

13
/02
/16

Începînd cu această săptămînă, în librăriile din toată ţara şi pe  www.polirom.ro a apărut un nou volum semnat de celebrul Will Gompertz, arts editor BBC, ,,Gîndeşte ca un artist”. Învaţă cu van Gogh, Picasso sau Andy Warhol cum să fii creativ în orice domeniu, publicat de Editura Polirom, în traducerea Luciei Popovici.

11
/02
/16

Vineri, 12 februarie, începând cu ora 17.00, va avea loc inaugurarea noului sediul al Librăriei „Mihail Sadoveanu”, în prezenţa criticilor literari Alex. Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache. Librăria „Mihail Sadoveanu” a rămas fără sediul istoric luna trecută din cauza restituirii acestui spaţiu proprietarilor. Pentru a nu întrerupe istoria de peste 65 de ani a cunoscutei librării, Compania de Librării București a decis ca Librăria 88, de pe strada Edgar Quinet să preia numele Librăria „Mihail Sadoveanu”.

09
/02
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 10 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea romanului Firida Ruşinii de Ismail Kadare, recent apărut în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu. Firida Rușinii face parte din „ciclul otoman“, scris de Ismail Kadare în anii ’70, care îi oferă prilejul unei meditații asupra opresiunii și a terorii într-un stat totalitar.

07
/02
/16

Ziarul Metropolis inaugurează rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanți oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, aflați ce carte ar lua Radu Beligan pe o planetă nelocuită și care e cel mai neobișnuit loc în care a citit vreodată.

05
/02
/16

„Imposibilul nu există, deci este posibil în ciuda aparenţelor.”- Poirot. Editura RAO anunţă o nouă apariţie: cartea Poirot şi cu mine, de David Suchet şi Geoffrey Wansell – o lectură la fel de captivantă ca un roman, „...o explorare fascinantă a trăirilor lăuntrice ale emblematicului detectiv belgian“ (Yours).

05
/02
/16

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează la sediul din Gabroveni expoziția TZARA.DADA.ETC., dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism, realizată de curatorul Erwin Kessler, cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu. Vernisajul va avea loc astăzi, 5 februarie 2016, de la ora 18:00.

04
/02
/16

Jean Daragane, un scriitor trecut de şaizeci de ani, trăieşte într-un prezent fără bucurii; numai lectura din Buffon şi contemplarea copacilor şi a florilor îi mai dau speranţă în viaţă. Însă pierde întâmplător o agendă veche, de care nu-i păsa mai deloc. Un individ straniu o găseşte, îl sună să i-o înapoieze şi aşa începe povestea în care Daragane, odată cu nume de locuri şi numere de telefon ieşite din uz, îşi aminteşte frânturi de o blândeţe dureroasă pe care atît de mult se străduise să le uite.

02
/02
/16

Inventează ceva aduce laolaltă douăzeci şi trei de povestiri scrise de-a lungul mai multor ani şi publicate în diverse reviste literare sau cu totul inedite. Sumbre sau amuzante, provocatoare, excentrice şi tulburătoare, povestirile lui Chuck Palahniuk sunt, fiecare în parte, un exerciţiu stilistic de o originalitate şi o inventivitate cuceritoare.

01
/02
/16

Progresul științific și inovația tehnologică îl preocupă pe Mihai Nadin din perspectiva influenței pe care acestea o au asupra existenței și creativității umane. Civilizația Analfabetismului reprezintă dovada acestei afirmații. În perioada 3 – 11 februarie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumului Civilizația analfabetismului, de Mihai Nadin, apărut la Editura Spandugino.