Atracțiile Bărăganului: din Balta Ialomiței, la Conacul Orezeanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/atractiile-baraganului-din-balta-ialomitei-la-conacul-orezeanu/

Fotografii Adriana Lucaciu şi Răzvan Voiculescu semnează primul ghid multimedia al Bărăganului, în cadrul proiectului Itinerama – „Explorator în Bărăgan”. Special pentru Ziarul Metropolis, Adriana Lucaciu trece în revistă trei spaţii pe care nu se aştepta să le găsească în Bărăgan.

Un articol de Ziarul Metropolis|17 noiembrie 2020

Până nu demult asociam Bărăganul cu întinderi nesfârșite, lanuri de floarea soarelui, grâu mult și-un vânt tăios. Nici prin gând nu-mi trecea că în cele trei județe care-l compun – Călărași, Ialomița și Brăila – găsești tot felul de surprize care n-au legătură cu ce ne vine prima dată în minte când auzim numele regiunii.

În ultimele luni am avut ocazia să-l străbat de nenumărate ori și am descoperit că Bărăgan înseamnă și conace boierești uitate de timp și lume, bisericuțe singuratice care se încăpățânează să reziste, cruci cioplite-n piatră care stau semețe-n câmp, case memoriale, muzee, dar și colțuri de natură aparte care te surprind cu un peisaj feeric.

Balta Ialomiței și urmele unor civilizații străvechi

Ca să ajungem „La Benturi”, cum le spun localnicii, a trebuit să traversăm Dunărea pe la Bordușani, trăgând la rame. Nu noi, ce-i drept, ci cel care ne-a fost ghid. Ne-a instruit cum să intrăm în barcă fără să-i crăpăm fundul, după care ne-am îndepărtat agale de uscat, testând rezistența mijlocului de deplasare. Cu fiecare vâslă care ieșea din apă eram mai aproape de malul vecin, unde cât vedeai cu ochii se întindea o pădure deasă.

Imaginați-vă plopi, sălcii, vegetație luxuriantă și-n mijlocul lor câte un ochi de apă, trei în total: Bentul Mic, Bentul Mare (foto sus) și Bentul Cotoi. La malul Bentului Mic am găsit scoici cât mâna de mari, iar pe Bentul Mare ne-a întâmpinat un stol de lebede.

Bentul Mic (județul Ialomița)

Tot în zonă, pe cea mai înaltă colină, se află baza de cercetare arheologică Bordușani-Popină, unde au fost descoperite semnele civilizațiilor Boian și Gumelnița, care au trăit aici în urmă cu peste 6.000 de ani. Se pare că acesta este cel mai vechi sat preistoric de pe teritoriul țării noastre.

Un conac boieresc de altădată: Conacul Orezeanu

Întorcându-ne mai aproape de timpurile noastre, în comuna Traian din județul Brăila încă mai stau în picioare bucăți din ce odată, între cele două războaie mondiale, a fost un conac boieresc animat, casă de vacanță a moșierului Filip Orezeanu. Se spune că la partidele de vânătoare și la petrecerile organizate aici participau nume sonore ca Nicolae Titulescu sau Armand Călinescu.

Conacul Orezeanu (județul Brăila)

Ajunși acolo am putut doar să intuim grandoarea lui de altă dată. Ne-am minunat de turnulețul care se încăpățânează să stea drept, deși îi lipsește o bucată semnificativă din ziduri. Am admirat detaliile exterioare de ceramică și urmele picturilor interioare care impresionau oaspeții pe vremuri. Iar la final am urmărit șanțurile subțiri care brăzdează domeniul, odată pârâiașe ingenios construite, parte dintr-o grădină englezească cu fântână arteziană în mijloc.

Acolo unde nu se aventurează picior de om: Cimitirul Afurisit

Am păstrat pentru final locul care s-a lăsat cel mai greu de găsit în expedițiile noastre în Bărăgan. L-am descoperit pe o listă de patrimoniu și imediat ne-a atras atenția denumirea lui: „Cimitirul afurisit”. La locație era trecut Lehliu și-atât. Ajunși în sat, am descoperit că oamenii locului nu doar că nu știau de vreun cimitir afurisit, dar se mai și uitau ciudat la noi când îi întrebăm de el. Până la urmă am dat de un tânăr care și-a adus aminte că bunicii lui vorbeau de vechiul cimitir. Poate acela e. Dar n-a știut să ne indice decât uliță pe care ar trebui să fie. Am străbătut-o de la un capăt la altul de vreo două ori. Nici urmă de cruci.

Cimitirul afurisit (județul Călărași)

Când eram pe punctul de a renunța, a ieșit la poartă un bătrânel. Ne-a întrebat ce căutăm. A mustăcit când a auzit de cimitirul afurisit. Ne-a spus: „Eu am 83 de ani și când m-am născut cimitirul ăsta era deja abandonat. Vedeți pâlcul ăla de copaci? E în spatele lor. Dar n-a mai fost picior de om pe-acolo de ani buni.”

I-am mulțumit și ne-am aventurat printre copaci, arbuști înțepători, vegetație luxuriantă. Într-adevăr a fost complicat să înaintăm, dar nu pot să descriu sentimentul pe care l-am avut când am găsit crucile de piatră, unele încă în picioare, într-un dialog vizual superb cu natura care-și intrase-n drepturi.

Adriana Lucaciu este fotograf și blogger. Aici puteți vedea mai multe dintre fotografiile sale și o puteți citi aici. Mai multe detalii despre expoziția „Explorator în Bărăgan” din cadrul proiectului Itinerama găsiți aici.

În comuna Traian din județul Brăila încă mai stau în picioare bucăți din ce odată, între cele două războaie mondiale, a fost un conac boieresc animat, casă de vacanță a moșierului Filip Orezeanu. Se spune că la partidele de vânătoare și la petrecerile organizate aici participau nume sonore ca Nicolae Titulescu sau Armand Călinescu.

Fotografii: Adriana Lucaciu / Explorator în Bărăgan

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.