Bucharest Art Film Festival, un nou festival despre artă, va avea loc în București
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-art-film-festival-un-nou-festival-despre-arta-va-avea-loc-in-bucuresti/

Docuart şi Institutul Cultural Român (ICR) anunţă debutul festivalului de film al artelor frumoase, Bucharest Art Film Festival, care va avea loc în perioada 8 – 11 septembrie 2016 la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Un articol de Liliana Matei|8 august 2016

Evenimentul își propune să aducă la lumină cele mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie, colecționari și artiști din toate mediile. Programul va cuprinde proiecții de film, dar și o serie de alte activități conexe, precum sesiuni de masterclass și dezbateri, expoziții. Festivalul va găzdui, de asemenea mai multe evenimente speciale, programul oficial având să fie comunicat în perioada ce urmează.

Această primă ediție de festival de(spre) artă îi este dedicată în mod ideal lui Constantin Brâncuși. Festivalul va aduce în atenția oamenilor materiale bogate privind viața și opera lui Brâncuși.

„Pentru cunoașterea, apropierea și pătrunderea sensurilor operei brâncușiene, filmul, cu precădere eseul documentar, ni-l aduce prin această primă ediție pe Constantin Brâncuși în București și poate, în viitor, prin noi relizări cinematografice, în mănunchiul de evenimente ce ar merita să preocupe mai consistent autoritățile din Târgu Jiu”, spune Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul este organizat de asociația culturală Docuart și Institulul Cultural Român (ICR), având ca pertener Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și produselor de artă naționale, promovarea creațiilor de film despre artă și aducerea la suprafață a moștenirii lăsate societății românești de Constantin Brâncuși.

Amprenta Docuart lasă încă o dată intrare liberă pe parcursul întregului eveniment.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.