Bucharest Jazz Festival – behind the scenes in lumea jazzului
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-jazz-festival-behind-the-scenes-in-lumea-jazzului/

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2015

Timp de cinci zile, pe tot parcursul festivalului, spaţiul cultural din centrul istoric deschide uşile bucureştenilor pentru o călătorie în lumea jazzului privită prin obiectivul a patru artişti specializaţi în fotografie de concert. De la portrete inedite pânӑ la cadre ciné verité, Elmar Lemes, Sánta István Csaba, Mircea Albuţiu și Cornel Lazia îşi prezintӑ în premierӑ lucrӑrile fotografice care surprind legende ale jazzului internaţional şi românesc.

Aşadar, pe lângӑ tradiţia concertelor în aer liber din Piaţa George Enescu, spectatorii BJF sunt invitaţi între 2 şi 5 iulie, de la ora 12:00, în incinta Hanului Gabroveni, pentru a intra în culisele artei jazzului alӑturi de specialişti, muzicieni şi fani ai genului.
Seria evenimentelor conexe începe la Hanul Gabroveni cu jurnalistul Alex Vasiliu care pe 2 iulie îi omagiazӑ, în cadrul Conferinţei „Trei portrete româneşti din istoria jazzului”, pe regretaţii muzicieni români Eugen Ciceu, Guido Manusardi și Marius Popp, care şi-au înscris într-un mod aparte numele în istoria muzicii de secol XX.

Pe 3 iulie, soseşte la Bucureşti jurnalistul de muzicӑ şi scriitorul olandez Dr. Henning Bolte, care va susţine un colocviu despre acest gen muzical atipic și liber, prezentat din perspectiva originii periferice urbane a jazzului din America și Europa.
Penultima zi a festivalului la Hanul Gabroveni este dedicatӑ titlurilor de carte şi discografice din universul jazzului. Ultimele apariţii în domeniu sunt curatoriate şi prezentate în cadrul evenimentului „Cartea şi discul românesc de jazz” de sâmbӑtӑ, 4 iulie.

Dupӑ ce jazzul a intrat în vizorul fotografic, istoric şi publicistic, seria evenimentelor conexe ale BJF 2015 se încheie cu perspectiva celei de-a şaptea arte. Rubrica Jazz on Film de la Hanul Gabroveni este aşteptatӑ de mulţi fani ai genului pentru vizionӑrile cinematografice ale unor documentare despre jazz extrem de rare. În ultima zi a festivalului, duminicӑ, 5 iulie, de la ora 12:00, organizatorii BJF aduc un tribut saxofonistului Ornette Coleman, iar la Hanul Gabroveni se proiecteazӑ Ornette: Made in America.

Filmat în 1983, documentarul despre unul dintre inovatorii free jazzului din America, Ornette Coleman, este esenţial pentru oricine îşi doreşte sӑ înţeleagӑ istoria jazzului şi schimbul creativ de influenţe care a marcat decadele ’60 şi ’70 din cultura americanӑ.

Bucharest Jazz Festival este organizat de ARCUB, iar ediția din acest an este parte dintr-un proiect de anvergură – București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, proiect ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.