Bucuresti Docuart Fest: nevoia de a aduce trecutul în actualitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-docuart-fest-nevoia-de-a-aduce-trecutul-in-actualitate/

Bucureşti Docuart Fest, aflat la a doua ediţie, se desfaşoară, în acest an, în perioada 26 – 29 septembrie 2013, la Cinemateca Eforie.

Un articol de Andrada Văsii|20 septembrie 2013

Bucuresti Docuart Fest, aflat la a doua ediție, se desfășoară, în acest an, în perioada 26 – 29 septembrie 2013,  la Cinemateca Eforie.

Bucuresti Docuart Fest te invită să vizionezi 43 de filme documentare, să participi la trei master class-uri cu personalități din industria media și cinematografică și la diverse discuții libere cu realizatorii de documentare proiectate în afara secțiunii competiționale.

Daniela Apostol, project manager București Docuart Fest a declarat că temele alese pentru sesiunile de master class sunt printre cele mai diverse, în ordinea desfășurării. „Popor, naţiune, patriotism” este tema aleasă de Răzvan Butaru-producător TVR; despre „Estetica în filmul documentar” ne va povesti profesorul Francisc Mraz, iar în ultima zi de master class, adică sâmbătă, 28 septembrie, regizorul Thomas Ciulei va face lumină asupra asupra temei „Documentarul de autor”.

La cele trei sesiuni de master class sunteți așteptați în zilele de 26, 27 si 28 septembrie, la cinemateca Eforie, dimineața la ora 10.00. Intrarea este liberă. La cele doua secțiuni competiționale puteți ajunge pe 26, 27 și 28 septembrie, începând cu ora 13.00.

Bucureşti Docuart Fest aduce filme pe toate gusturile

Cele patru seri de festival sunt  destinate documentarelor contemporane: „Vorbitor” – regia Radu Muntean și Alexandru Baciu, „Turn Off the Lights” regia Ivana Mladenovic, „8 Martie” – regia Alexandru Belc și „Gone Wild”- regia Dan Curean, proiecțiile fiind însoțite de mese rotunde cu realizatorii documentarelor.

Daniela Apostol a mai declarat că este important să ne cunoaștem trecutul, „şi ce mod mai bun de a-l cunoaște decât a-l vedea rulând în fața ochilor?“. Începând cu această ediție, în cadrul festivalului va exista o secțiune numită „File de istorie cinematografică”, cu scopul de a face cunoscut patrimoniul cinematografic românesc”.

Bucuresti Docuart Fest

Bucuresti Docuart Fest, aflat la a doua ediție, se desfășoară, în acest an, în perioada 26 – 29 septembrie 2013, la Cinemateca Eforie

Lista cuprinde opt titluri: BUCUREŞTII, Kurt Wesse, Paul Călinescu 1936; ŢARA MOŢILOR, Paul Călinescu, 1939; STRÎNGEŢI BANI ALBI PENTRU ZILE NEGRE, Jean Georgescu, 1941; VITICULTURA, Witold Klimowicz, Paul Călinescu 1942; PORŢELANUL ROMÂNESC, Ion Cosma, 1943; NUNTĂ CIOBĂNEASCĂ, Ion Bodan, 1957; ZECE ZILE ÎN ROMÂNIA, Ion Rodan, 1957; CASĂ DE PE STRADA NOASTRĂ, Mircea Saucan, 1957.

Citiţi şi: VIDEO Documentare incitante şi un program inedit la Docuart Fest 2013

Filmele vor fi proiectate în ultima zi de festival, duminică 29 septembrie, de la ora 14.00, proiecția fiind prezentată de Conf. Dr. Univ. Marian Tutui, manifestarea fiind sprijinită de CNC (Centrul Național al Cinematografiei).

La conferința de presă care va avea loc marți, 24 septembrie, la Ceainăria Cărturești, vor fi prezenţi Diana Deleanu – presedinte festival şi Cătălina Grama – director artistic. În cadrul conferintei vor participa şi membrii celor două jurii – Zamfira Năstasache, Mihai Fulger, Florin Barbu, Thomas Ciulei, Francisc Mraz şi Marian Ţuţui.

Info:

Evenimentul este organizat  de Asociația Docuart cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, având intrare liberă.

Foto credit: Bucuresti Docuart Fest

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.