Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete
https://www.ziarulmetropolis.ro/bukfeszt-incepe-cu-tragedia-omului-regia-silviu-purcarete/

Primul festival BukFeszt se va desfăşura în perioada 6-13 iunie 2022 şi este organizat de către Asociaţia Uniunea Teatrelor Maghiare – MASZIN, în parteneriat cu UNITER, şi găzduit de Teatrul Odeon şi de Opera Naţională Română din Capitală. Şirul evenimentelor va fi deschis de superproducţia Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Tragedia omului, al celebrului regizor Silviu Purcărete, unul dintre cei mai admiraţi creatori de teatru contemporani.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2022

Spectacolul Teatrului Maghiar din Timișoara, prezentat până acum la prestigioase festivaluri internaționale din ţară şi de peste hotare,  deconstruiește şi recompune istoria umanității, de la Geneză până la un viitor (nu foarte) îndepărtat, distopic, și este inspirat de o capodoperă a literaturii maghiare, Tragedia omului de Madách Imre , dramatizată de Visky András. Montarea timișoreană a regizorului Silviu Purcărete va fi prezentată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 6 iunie 2022, de la ora 20. Biletele pentru Tragedia omului sunt disponibile la Agenția Operei Naționale București și online: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=30931.

Marți, 7 iunie 2022, de la ora 17, la Teatrul Odeon din București va avea loc lansarea cărții Tragedia Omului, volum editat de Visky András. Cartea documentează punerea în scenă a superproducției timișorene bazate pe poemul dramatic Tragedia omului – considerat un Faust maghiar clasic – și cuprinde, alături de jurnalul de repetiții detaliat al dramaturgului Visky András, desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, prezentate public pentru prima dată.

În zilele care urmează, publicul din Capitală va avea şansa de a viziona încă opt spectacole, prezentate pe scenele Teatrului Odeon de trupele teatrelor de limba maghiară din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Toate spectacolele selectate în programul BukFeszt-ului sunt vectori de sens estetic ai direcţiilor artistice ale teatrelor de limba maghiară din ţară, o direcţie proaspătă, tânără, europeană, marcată de nume ale unor regizori precum Sardar Tagirovsky, Vladimir Anton, Gyorfi Csaba, Botos Balint.

Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei mici la trei spectacole de copii la Sala Studio a Teatrului Odeon. Toate cele trei spectacole oferite publicului tânăr prezintă teme şi poveşti binecunoscute, dar montate în diferite stiluri ale teatrului pentru copii, de la marionete şi păpuşi uriașe, până la pantonimă.

Toate spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt traduse în limba română, iar spectacolul Tragedia omului este tradus şi în limba engleză. Biletele se găsesc la agențiile de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Operei Naţionale din Bucureşti.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.