Bulgakov, Sharon Stone, Gloria Gaynor – 10 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/bulgakov-sharon-stone-si-gloria-gaynor-10-martie-in-cultura/

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul şi Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2016

Trăieşte o adevărată dramă după ce, începând cu anul 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede nevoit să-i trimită lui Stalin o petiție. După trei săptămâni primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă tot nepublicate.

În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu-şi va termina romanul. La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare în locuința sa. Ultimele corecturi la Maestrul și Margareta le face în 1940, pe patul de moarte, orb, dictându-i celei de a treia soţii (modelul Margaretei), până în ultima zi a vieții sale, modificările romanului.

Tot într-o zi de 10 martie:

1702 – A apărut (până în 1735), la Londra, primul cotidian englez, „Daily Courant”

1788 – S-a născut Joseph von Eisendorff, scriitor german (m. 26 februarie 1857)Bulgakov

1876 – Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.

1911 – A  fost adoptată ora Meridianului Greenwich în toate ţările Europei. Meridianul Greenwich este linia imaginara care uneste nordul cu sudul Terrei şi care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie).

1920 – S-a născut Traian Lalescu, poet de descendenţă simbolistă (fiul matematicianului Traian Lalescu)(m. 15 octombrie 1976)

1921 – S-a născut Arta Florescu, soprană şi profesoară de muzică (m. 6 iulie 1998).

1936 – A încetat din viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar. (n. 23 mai 1871).

1956 – Julie Andrews apare pentru prima dată la televizor, la vârsta de 19 ani, în filmul “High Tor”, alături de Bing Crosby şi Nancy Olson. În 1965 a interpretat un rol memorabil în filmul „Sunetul muzicii”. Actriţa britanică a câştigat premiul Oscar pentru rolul din „Mary Poppins” (1964), dar şi alte premii importante – BAFTA, Emmy si Grammy şi-o amintesc, cu siguranta. In 2001, Julie Andrews a revenit pe ecrane in filmul “Princess Diaries” şi in filmul de animatie “Shrek”.

1958 – S-a născut actrița americanăS haron Stone. Cariera ei a început în anii ’80, cu rolul din filmul „Stardust Memories” în regia lui Woody Allen. Au urmat apoi roluri de femeie frumoasă în”Police Academy 4″, „Action Jackson” sau „Total Recall”, în care a jucat alături de Arnold Schwarzenegger. A devenit renumită în 1992 graţie filmului Basic Instinct, pentru care a fost nominalizată pentru premiul Globul de Aur. Pentru rolul din Casino a fost premiată cu Globul de Aur și nominalizată la Oscar.

1964 – Paul Simon şi Art Garfunkel au înregistrat “The Sounds of Silence”. Piesa a fost compusă în februarie 1964 de către Paul Simon şi a fost inspirată de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, eveniment petrecut în noiembrie 1963.

1968 – S-a născut Cesonia Postelnicu, actriță româncă

1979 – Gloria Gaynor, considerată mult timp regina muzicii disco (inainte de a-i ceda coroana Donnei Summer), înregistrează cel mai mare succes din cariera sa cu „I Will Survive”. Hitul rămâne timp de trei săptămâni pe prima poziţie a clasamentelor muzicale şi ii aduce cântăreţei discul de platină.

1993 – Regizorul român Dan Piţa a primit distincţia „Officier de l’ordre des arts et des lettres”, pentru merite în domeniul culturii, din partea guvernului francez.

2002 – A încetat din viaţă inginerul german Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului

2004 – A încetat din viaţă poetul Mihai Ursachi. A fost deţinut politic în anii 60, fiind un adversar declarat al regimului totalitarist din România (n.17 februarie 1941).

2006 – Informaticienii de la institutul german Fraunhofer au prezentat, la târgul CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gândurile persoanei aflate în faţa sa, transformându-le în fraze care apar apoi pe un monitor

2007 – A şasea brăţară dacică, reperată de statul român într-o galerie de arte din New York, a fost cumpărată contra sumei de 42.500 de dolari printr-o firmă de intermediari

Foto cu Bulgakov, Sharon Stone – wikipedia, cinemagia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.