BUZZ CEE 2017 și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/buzz-cee-2017-si-a-desemnat-castigatorii/

Cea de-a doua ediţie a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, şi-a desemnat aseară, 8 iulie, câştigătorii celor patru secţiuni de competiţie: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi documentar.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2017

Premiul BUZZ CEE pentru lungmetraj a mers la filmul Boy On The Bridge/Băiatul de pe pod, o dramă emoționantă din Cipru, care i-a convins pe membrii juriului format din Maria Obretin (actriță), Irina Margareta Nistor (critic de film) și Maria Hengge (regizor).

Premiul special al directorului artistic a mers spre The Letterbox/Cutia de scrisori, producție din Turcia. „Acest lungmetraj a primit foarte multe aplauze din partea publicului buzoian. E un film proiectat la Buzău în premieră europeană, cu un subiect care vorbește despre prietenie, ambiție și sensibilitate, iar festivalul nostru promovează și încurajează astfel de valori”, spune Aurelian Nica, director artistic al BUZZ CEE.

Short BUZZ, premiul pentru scurtmetraj, a mers către producția românească 4.15 PM Sfârșitul lumii, secondat de o mențiune specială pentru Who`s Afraid of The Dark/Cui i-e frică de întuneric (Grecia, 2016), în timp ce Student BUZZ, premiul pentru scurtmetraj studențesc a fost adjudecat de Recoil/Recul, un film ucrainean care a convins juriul format din Andreea Vasile (actriță), George Mihalcea (jurnalist) și Mihai Bauman (regizor). „În primul rând, felicităm organizatorii pentru o foarte bună selecție a filmelor înscrise în competițiile de scurtmetraj. Cel mai bun film studențesc, în opinia noastră, s-a remarcat prin compoziția imaginii și atmosferă, iar mențiunea specială a fost pentru prestația actoricească remarcabilă. Cel mai bun film de scurtmetraj ne-a convins prin construcția unui Iisus memorabil, o producție care e în egală măsură filosofică și thriller și care oferă spectatorului o rară libertate de a alege și a gândi”, transmite juriul prin Mihai Bauman.

Jurnalistul George Mihalcea și regizorul Mihai Bauman, din juriul de scurtmetraj și film studențesc, alături de Mihaela Constantinescu, directorul BUZZ CEE.

Premiul pentru documentar a mers către docu-fiction-ul Houston, We Have A Problem/Houston, avem o problemă, coproducție Croația/Germania/Cehia/Slovenia. Juriul a mai acordat și un premiu special pentru documentarul Invisibles in Mosul/Invizibili în Mosul, în regial lui Itai Anghel. „A fost foarte greu pentru noi să jurizăm atâtea producții de excepție și nu am putut să ne hotărâm doar asupra unui singur titlu. Invizibili în Mosul e un documentar care arată curaj în a vorbi despre partea mai puțin văzută a Orientului”, a motivat Laura Baron (membră a juriului, alături de George Kalomenopoul și Hans-Stefan Heyne) decizia de a acorda această mențiune specială.

Israelianul Itai Anghel, regizorul filmului „Invizibili în Mosul”, și membrii juriului de la secțiunea Documentar.

Ediția a doua BUZZ CEE a numărat în sălile de proiecție peste 5.000 de spectatori la cele 50 de lungmetraje, scurtmetraje, documentare și proiecții speciale care s-au aflat în programul festivalului timp de șase zile.

„Le mulțumim buzoienilor care au arătat că demersul nostru este unul benefic pentru ei și au fost prezenți în număr atât de mare la proiecțiile noastre. Interesul și bucuria pe care ni le-au transmis ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun și abia așteptăm ediția a treia”, transmite Mihaela Constantinescu, director BUZZ CEE.

Lista completă a filmelor participante în competiția BUZZ CEE 2017 o găsiți pe website-ul evenimentului, http://www.buzzcee.ro/

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului a fost liberă.

Actrița Maria Obretin, membră a juriului pentru Lungmetraj.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău. Sponsori: Cinelab, Winmarkt, Vincon România, AQUA Carpatica. Masina oficială: Ford Proleasing Motors. Parteneri: Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Balassi.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

 

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).