BUZZ CEE IFF aduce la Buzău integrala Nae Caranfil
https://www.ziarulmetropolis.ro/buzz-cee-iff-aduce-la-buzau-integrala-nae-caranfil/

În cadrul Festivalului Internaţional de Film BUZZ CEE, desfăşurat la Buzău, în perioada 4 – 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezenţa îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 – 2016, în ordine cronologică.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2017

Nae Caranfil este unul dintre cei mai cunoscuți regizori, scenariști și actori români. A debutat regizoral în 1993, cu  E pericoloso sporgersi (RO), peliculă premiată la Festivalurile de film din Bratislava din același an și Baule, în 1994, dar și de către ACIN în 1993. Integrala Nae Caranfil cuprinde filmele regizate de acesta în perioada 1993 – 2016, majoritatea dintre ele fiind recunoscute la nivel internațional.  Regizorul va fi prezent la Buzău în perioada 7 – 9 iulie 2017.

Publicul prezent la Festivalul Internaţional de FilmBuzău – BUZZ CEE, va putea urmări primul film din integrala Nae Caranfil, E pericoloso sporgersi (RO), în data de 4 iulie 2017, la ora 17:30, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău. Filmul este compus din trei părți care narează aceeași poveste din trei perspective diferite: a unei studente, a unui soldat și a unui actor de teatru. Acțiunea se petrece într-un oraș de provincie din România, la începutul anilor ’80.  Destinele celor trei se întâlnesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică și dragoste.

Integrala Nae Caranfil continuă cu Asfalt Tango (RO, 1996), comedie în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Mircea Diaconu și Charlotte Rampling. Regizorul a declarat despre acest film că „Ambiția mea a fost (…) să fac o farsă, o comedie cât mai aproape de nivelul de excelență, de strălucire al unor filme americane precum Unora le place jazz-ul de Billy Wilder”. Pelicula poate fi vizionată în cadrul BUZZ CEE miercuri, 5 iulie 2017, la ora 18:30, la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean).

Tot la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean), în 5 iulie 2017, imediat după proiecția Asfalt Tango (RO, 1996), de la ora 20:30, nostalgicii pot revedea Dolce far niente (RO, 1998), producție regizată tot de Nae Caranfil. Un film complex, plin de umor specific regizorului și de dramă specific italiană, Dolce far niente (RO, 1998) este o adaptare după „La comedie de Terracina”, de Frederic Vitoux. Având în centru un visător, însuși scriitorul francez Sthendhal, filmul este o combinație între stângăcie, naivitate, ridicol și sentimentalism. Referirile la operele scriitorului sunt prezente pe tot parcursul traseului amoros al acestuia.

Joi, 6 iulie 2017, la ora 21:30, la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean), urmează proiecția filmului Filantropica (RO, 2002), unul dintre cele mai apreciate filme românești. Acesta a fost propunerea României la Premiul Oscar, pentru cel mai bun film străin, în 2003. Tot în 2003, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) a distins pelicula cu șase mari premii: Marele Premiu (Filantropica), Premiul special al juriului (Gheorghe Dinică – pentru rolul din Filantropica), Premiul pentru scenariu (Nae Caranfil), Premiul pentru scenografie (Svetlana Mihăilescu – pentru costumele din acest film), Premiul pentru interpretare rol principal masculin (Mircea Diaconu), Premiul pentru interpretare rol principal feminin (Mara Nicolescu).

Realizat cu un buget de peste 2 milioane de euro și reprezentând cea mai scumpă producţie cinematografică românească la acea dată, Restul e tăcere (RO, 2007) a câștigat 9 premii Gopo, la Gopo 2009. Filmul aduce spune povestea realizării primului lungmetraj românesc, Războiul de Independență (1911), aducând în centrul acțiunii un regizor cu un tată celebru, care este pe cale să facă cea mai mare greșeală, în ochii părintelui: să regizeze un film de cinema. Pelicula poate fi urmărită la BUZZ CEE, în 7 iulie 2017, la ora 21:30, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău.

Closer to the moon (RO, 2013), de asemenea un film premiat la galele Gopo (2015), este o co-producție româno-americano-italiano-poloneză, care aduce publicului un mix de genuri cinematografice, combinând aventura, cu comedia, drama, părți de istorie și o perspectivă polițistă. Filmul poate fi vizionat sâmbătă, 8 iulie 2017, la ora 17:00, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău.

Ultima peliculă a integralei Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter (RO, 2016), va închide Festivalul Internațional de Film BUZZ CEE. 6,9 pe scara Richter este o comedie cu accente de musical şi prima peliculă la care cineastul semnează nu doar scenariul şi regia, ci şi muzica şi versurile. Lungmetrajul, produs de Mobra Films, îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban şi Simona Arsu.

Dintre aceștia, Maria Obretin face parte, în acest an, din juriul competiției de lungmetraj BUZZ CEE și va fi prezentă, alături de regizorul Nae Caranfil, la proiecția filmului și la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul. Pelicula poate fi vizionată sâmbătă, 8 iulie 2017, ora 20:00, la Sala Teatrului George Ciprian, în cadrul festivității de închidere a BUZZ CEE IFF.

Programul complet al filmelor din cadrul celei de-a doua ediţii a BUZZ CEE este disponibil pe website-ul festivalului: http://www.buzzcee.ro/.

Intrarea la toate proiecţiile de film din cadrul festivalului este gratuită.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

Foto: Film Menu

21
/01
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la film! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „Grudge Match: Faceți pariurile”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

21
/01
/14

Copii confidenţiale pe suport DVD ale unor filme precum "12 Years A Slave", "Gravity" şi "American Hustle", trimise juraţilor în vederea evaluării pentru premiile Oscar şi BAFTA, au fost postate pe diferite site-uri de pe care poate fi descărcat ilegal conţinut.

20
/01
/14

O selecţie specială de documentaredin programul aniversar Astra Film Festival 2013 porneşte de la Sibiu cu destinaţia Bucureşti. Filmele vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

19
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre producţiile cinematografice semnate de regizorul Mircea Muresan. Este vorba de dramele: „Răscoala” (film nominalizat la Palme d’Or şi deţinător al Premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Cannes în 1966), şi „Baltagul” (selectat la Festivalul de la Veneția, 1969).

18
/01
/14

CRONICĂ DE FILM Lars von Trier a devenit previzibil în dorinţa de a şoca exhibându-şi obsesiile, într-un teribilism reconfirmat de „Nymphomaniac: Volume 1“. Un film cu accente poetice, filosofice şi pornografice, care relevă un cineast înclinat mai mult ca oricând spre trivializarea unor idei generoase.

17
/01
/14

Lungmetrajul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, a fost selectat la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin în secţiunea Forum, o secţiune necompetiţională dedicată documentarelor şi filmelor experimentale regizate de cineaşti tineri.

16
/01
/14

Academia de film americană a anunţat, joi, nominalizările pentru OSCAR 2014. Pentru cel mai bun film al anului se bat : "American Hustle", "Captain Phillips", "Dallas Buyers Club", "Gravity", "Her", "Nebraska", "Philomena", "12 Years a Slave" şi "The Wolf of Wall Street".

16
/01
/14

Dedicat cinema-ului independent, Festivalul Sundance, sărbătoreşte a 30-a ediţie cu o varietate de genuri inedite, de la horror la comedie şi trecând prin drame intimiste, animaţie, documentare şi filme de autor pentru publicul larg, demonstrând o vitalitate regăsită a acestui sector.

16
/01
/14

Pe 1 si 2 februarie, ShortsUP revine cu a doua ediție a evenimentului Weekendul Comediei Scurte. Şase ore de scurtmetraje premiate la marile competiții internaționale de film şi o selecția de filme scurte care explorează conceptul narcisismului contemporan (”selfie”). Cum să faci totul de unul singur (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) e o comedie finlandeză […]

16
/01
/14

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 - 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

15
/01
/14

Comedia "Oameni mari şi fără minte 2/ Grown Ups 2", cu Adam Sandler în rolul principal, a primit opt nominalizări la premiile Zmeura de Aur 2014, trofeul care "recompensează" cele mai proaste filme şi performanţe actoriceşti.

15
/01
/14

"Eroii" din cinematografie vor reprezenta tema centrală, "distractivă şi emoţionantă", a premiilor OSCAR 2014, au anunţat, marţi, producătorii ceremoniei, care va închide, pe 2 martie, sezonul trofeelor de la Hollywood.