”Cai putere” câștigă premiul publicului pentru scurtmetraj românesc la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/cai-putere-castiga-premiul-publicului-pentru-scurtmetraj-romanesc-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbătă noapte a avut loc cea de-a 7-a ediţie a maratonului cu filme scurte. Sub cupola Pavilionului Central Romexpo, peste 3000 de spectatori au făcut cunoştinţă cu scurtmetrajele premiate ale ultimului an.

Un articol de Liliana Matei|6 iulie 2015

A fost o noapte magică, cu lumini și culori vii, glasuri animate și priviri curioase care au adus la viață cea mai mare sală de cinema de la noi. Experiența Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a fost completată de video-setup, cinema interactiv, muzică și ateliere.

Pe parcursul nopții, publicul a avut rolul juriului și misiunea de a alege cel mai bun film din cele 25 de scurtmetraje aflate în Competiția ShortsUP Audience Award. Pentru prima dată, competiția a inclus și o secțiune dedicată filmului românesc, susținută de Institutul Cultural Român cu un premiu de 1000 de E. Scurtmetrajul Cai Putere (r. Daniel Sandu, Romania, 2014) a fost desemnat marele câștigător al categoriei Romanian ShortsUP, în urma voturilor digitale de pe platforma www.shortsup.ro.

Povestea emoționantă și amuzantă a lui Daniel Sandu vorbește despre temeliile prieteniei adevărate. În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul acesta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile.


Marele câștigător al secțiunii de film internațional este producția britanică ,,Între pământ și cosmos/ The Karman Line” (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), ficțiunea care i-a ținut cu sufletul la gură pe spectatorii maratonului. După ce a fost premiat la Bafta și Aspen ShortFest, scurtmetrajul lui Oscar Sharp a primit și validarea publicului bucureștean, plus un premiu de 1500 de E.

Filmul o are în prim plan de Sarah, mamă și soție devotată, care se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Pe locul al doilea în topul preferințelor internaționale ale cinefililor a fost animația Călător în viața mea/ A single life (r. Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen, Olanda, 2014), povestea vinilului misterios care deschide poarta unei călătorii în timp.

ShortsUP.Nlunga2015 @Ana Maria Dascalu
Următorul eveniment ShortsUP va avea loc în weekendul 24-25 iulie la Grădina Botanică București.Marele Picnic ShortsUP, ediția a 2-a, va aduce filmele scurte pe iarbă, într-unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din București. Detalii în curând pe www.shortsup.ro.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.