„CAIET DE REGIE”, ediţie emoţionantă despre Alexandru Bocanet, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/caiet-de-regie-editie-emotionanta-despre-alexandru-bocanet-la-tvr-2/

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 20.10, la împlinirea a 40 de ani de la dispariţia regizorului, TVR 2 a pregătit o ediţie de suflet: ¬„CAIET DE REGIE Alexandru Bocăneţ” – o emisiune despre marele om de televiziune, realizată de Doina Levintza şi Claudia Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2017

De-a lungul a 90 de minute, Doina Levintza alături decâţiva dintre colaboratorii regizorului:  Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornelia Patrichi, Tora Vasilescu, Marius Ţeicu, Gelu Colceag, Paul Enigărescu, Florin Paraschiv, Dan Nanoveanu, Radu Popescu, vor depăna amintirile lor de suflet – în ambianţa Studioului 3 al Televiziunii Române, care astazi poartă numele lui Alexandru Bocăneţ.

Luna aceasta s-au împlinit 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, atunci când am pierdut nume importante ale culturii noastre: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky.

“CAIET DE REGIE” este un omagiu adus de Televiziunea Română regizorului Alexandru Bocăneţ – dar, mai ales, omului care a fost. Şi chiar dacă în acea zi fatidică am pierdut un mare profesionist, Arhiva Televiziunii Române păstrează mărturii vii ale celor 11 ani ai săi de muncă neîntreruptă şi a sutelor deBocanet emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă.

„Andu” Bocăneţ, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost cel care a inventat seria de emisiuni de divertisment „Profil pe 625 de linii”, în care a reunit trei nume mari: Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru. A realizat apoi „Gala Lunilor”, o emisiune la care a colaborat cu alţi mari artişti, alături de orchestra condusă de Sile Dinicu şi de corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor au fost semnate de Doina Levintza, cea care i-a devenit soţie. Ca regizor de televiziune era considerat, comparat cu Averty al României… Căci Jean-Cristophe Averty a revoluţionat micul ecran francez, folosindu-se de imaginile marilor cântăreţi ai anilor ‘60-‘70. Johnny Hallyday, Silvie Vartan, Becaud, Serge Gainsbourg, Yves Montand, Dalida etc. – George Stanca

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe www.tvrplus.ro

Foto: Alexandru Bocanet – tvr.ro

15
/07
/20

Proiecții în aer liber, masterclass-uri și dezbateri online și ateliere de film pentru tineri fac parte din programul ediției limitate din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc de joi până duminică la Timișoara.

14
/07
/20

Vechea şi celebra şcoală poloneză de film nu e doar o amintire. Faima şi importanţa ei se întind până astăzi, aşa cum o dovedeşte şi un excepţional proiect din ultimii ani: „Martin Scorsese prezintă: Capodopere ale cinematografiei poloneze”.

12
/07
/20

★★★★★ CRONICĂ DE FILM Prezent anul trecut în mai multe festivaluri și disponibil acum în România pe platforma MUBI, „Ne croyez surtout pas que je hurle” („Just Don't Think I'll Scream”, 2019), debutul regizorului francez Frank Beauvais, este un excelent documentar eseu, potrivit și pentru perioada bizară pe care o trăim.

11
/07
/20

Presa franceză laudă Malmkrog, noua peliculă semnată de Cristi Puiu: „Regizorul ne dăruiește un film unic și curajos”, „o adevărată lecție de punere în scenă”.

10
/07
/20

De vineri, 10 iulie, timp de zece zile, cele mai recente documentare de mediu, din 14 țări, vor fi difuzate gratuit, în premieră națională, pe online.pelicam.ro, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, desfășurată exclusiv online.

10
/07
/20

Joi, 16 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic senegalez „Black Girl”, regizat și scris de Ousmane Sembène, în cadrul programului de proiecții de film în aer liber CINEVARA.

07
/07
/20

PREVIEW Două cinecluburi în aer liber - F-SIDES şi CINEVARA - le oferă cinefililor din Bucureşti şansa să vadă filme realizate de femei şi filme din patrimoniul cinematografiei.

07
/07
/20

Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, între 31 iulie și 9 august, la Cluj-Napoca.

05
/07
/20

CRONICĂ DE FILM Scris și regizat de Nicolas Bedos, „La Belle Époque” (2019), prezentat anul trecut la Cannes în afara competiției și programat să deschidă ediția amânată din acest a TIFF-ului clujean, este o comedie tipic franceză cu vedete. Eternul subiect al cuplurilor în criză este ambalat puțin diferit, însă fără nimic memorabil.

04
/07
/20

S-a deschis Grădina cu Filme – Cinema & More: film românesc, documentare despre mari coregrafi, muzicieni sau creatori de modă, concerte, teatru, spectacole de improvizație și dezbateri, într-un program special în aer liber.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.