Călătorii pe termen lung, cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, la „Garantat 100%”
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorii-pe-termen-lung-cu-elena-stancu-si-cosmin-bumbut-la-garantat-100/

Trăiesc într-o maşină special amenajată pentru călătorii pe termen lung. Creatorii proiectului „Teleleu” ne oferă o seară de neuitat, cu poveşti despre românii plecaţi la muncă în străinătate, duminică, la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la TVR 1 pe 18 aprilie, ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2021

Pentru o oră, duminică seară, la „Garantat 100%”, pornim pe urmele proiectului „Teleleu”, însoțindu-i pe Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, de-a lungul și de-a latul Europei, într-o călătorie impresionantă, care durează de ani buni, o explorare amănunțită și plină de informații a vieții românilor plecați la muncă în străinătate. Poveștile compatrioților noștri răspândiți pe tot continentul sunt pline de tristețe uneori, alteori strălucesc în lumina succesului, toate fiind relatate după o documentare extrem de amănunțită, după lungi perioade petrecute împreună cu fiecare dintre protagoniștii acestor relatări.

Duminică, de la ora 23.00, la TVR 1, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, creatorii proiectului „Teleleu”, ne oferă o seară de neuitat, plină de povești de aproape despre românii plecați la muncă în străinătate. De ani buni, invitații lui Cătălin Ştefănescu trăiesc într-o mașină special amenajată pentru călătorii pe termen lung și cunosc îndeaproape comunitățile românești din Europa. Elena și Cosmin se opresc în anumite zone ale continentului, unde găsesc compatrioți aflați la muncă, trăiesc pentru o perioadă alături de ei, reușind să pătrundă în viețile reale ale acestor oameni, și să relateze lucruri pe care noi, cei de aici, din România, nu le-am putea afla altfel.

„Realizările cu totul deosebite ale jurnalistei Elena Stancu și ale fotografului Cosmin Bumbuț sunt adevărate cercetări sociologice și psihologice, depășind cu mult zona poveștilor comode, a interviurilor convenționale și a bifărilor de rubrici din proiectele obișnuite care “aruncă o privire” asupra vieților unor oameni. Proiectul Teleleu e o muncă de profunzime, care vorbește în cunoștință de cauză despre românii din Europa, despre relația lor cu lumea de acasă, despre mulțimea de fire nevăzute care îi leagă de societatea românească, și despre uriașa influență pe care acești oameni o au asupra României contemporane. Într-un fel extrem de direct, după o documentare impresionantă și după o mare experiență umană acumulată în ani, invitații noștri pun degetul pe rană și vorbesc despre lucruri pe care noi, aici, acasă, obișnuim să le băgăm sub preș”, punctează Cătălin Ştefănescu.

De ce pleacă românii? Care este chipul adevărat al discriminării? De ce nu respectăm demnitatea elementară a unei ființe umane? De ce discutăm cu voce tare doar despre ce ne convine, iar când vine vorba despre ce nu ne place ne facem că plouă? „Vă invităm să urmăriți ediția de duminică. N-o s-o uitați repede”, e convins şi ne convinge realizatorul „Garantat 100%”. Ediţia „Garantat 100%” cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ se vede la TVR 1 duminică, 18 aprilie, de la ora 23.00.

După întâlnirile eveniment cu scriitorul Mircea Cărtărescu şi Lisa Brennan Jobs, scriitoare la rândul său şi fiica lui Steve Jobs, la „Garantat 100%”, îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărți impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveștii extraordinare a Parcului Național Buila-Vânturarița. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.