Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, la Teatrul de Balet din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/inceputul-de-primavara-aduce-o-reprezentatie-a-spectacolului-despre-noi-la-teatrul-de-balet-din-sibiu/

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia şi scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoş Roşu şi Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naţionalului bucureştean Iuliana Moise şi Claudiu Bleonţ.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2024

Reprezentația se va desfășura la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Spectacolul are la bază un text scris de Alice Năstase Buciuta, iar scenografia este realizată de Viorica Petrovici și Ionut Racoreanu (asistent scenografie).

„Despre noi/ About us” este un spectacol despre multiculturalitate, despre prietenie și echipă, despre acceptarea diferențelor culturale, dar și despre destinul artiștilor și, extrapolând, despre destinul tinerilor, care își părăsesc țările natale și familiile pentru a-și urma pasiunile.

„Venim de pretutindeni și plecăm nu știm unde, iar acest fapt este valabil pentru noi toți, nu doar pentru balerinii din spectacol sau pentru ceilalți din această companie. Ideea spectacolului a pornit de la datele pe care le-am găsit aici în companie și de la povestea fiecărui dansator. Toți sunt veniți la Sibiu, exact ca și în spectacol, din toate colțurile lumii și au ajuns aici, vor sta o perioadă aici și după aceea se vor despărți, vor pleca spre noi provocări. Este și un fapt concret și o metaforă a vieții și a destinelor noastre într-un fel. Venim într-un spațiu, cum este de exemplu decorul nostru, venim cu un bagaj, în care ne-am luat cele mai dragi lucruri cu noi și după o experiență a unui loc, a unor întâlniri, plecăm fiecare unde ne duce destinul mai departe. Pe această structură, am gândit spectacolul. Fiecare dintre ei se prezintă, fiecare are o poveste unică, are amintiri în spatele venirii în acest spațiu și pleacă cu un gând și cu o nouă experiență acumulată. Temele muzicale sunt reprezentative pentru țările și culturile din care vin. Câteva dintre ele au fost chiar propuse de ei. Sunt multe straturi de informație, la mai multe niveluri pentru spectator: de suflet, de minte, de inimă. Mi-am dorit ca spectacolul să transmită multă emoție, care venită fiind din sufletele interpreților este cu atât mai specială. Este un spectacol în care interpreții trăiesc propriile lor sentimente, spre deosebire de alte montări, unde fiecare artist interpretează un rol, un personaj. Aici vorbim despre ei, despre noi. Mă bucur nespus că, la invitația directorului Ovidiu Dragoman, s-au alăturat distribuției actorii Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț, care vor aduce o energie cu totul unică acestei montări.” Beatrice Rancea, regizoare.

Bilete disponibile aici și la sediul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, Parc Tineretului nr. 1.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.