Spectacole performative literar-sonore la „IMMERSONIC”
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-performative-literar-sonore-la-immersonic/

Teatrul Masca şi grupul de creaţie sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creaţie spontană între scriitori (poeţi şi prozatori) activi pe scena literară românească şi artişti sau performeri din domeniul sunetului.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2024

Prima ediție „Immersonic” va avea loc miercuri, pe 20 martie, începând cu ora 19.00.

Immersonic propune publicului larg o serie de „sesiuni tandem” pornind de la principiul scrierii automate sau flux al conștiinței, caracteristic pentru mișcările literare postmoderniste și contemporane. Publicul va urmări în timp real procesul de creație și „împletirea dinamică, spontană” dintre sunet și text, având la bază dialogul dintre cele două sfere creative.

Invitata ediției de deschidere „Immersonic: Sinestesis live” este poeta și traducătoarea Anastasia Gavrilovici, acompaniată de Andrei Raicu și Micleușanu M., duetul-nucleu al proiectului. Tema propusă pentru identitatea acestui prim eveniment este „Filmul vieții tale”.

Immersonic face o invitație deschisă de a (re)descoperi direcții ale muzicii experimentale și ale literaturii contemporane românești. Fără a fi un eveniment de nișă, ci, mai degrabă, o introducere și o împrietenire cu arta literară și sonoră contemporană, evenimentul va avea loc lunar, la sediul Teatrului Masca, cu noi invitați în fiecare sesiune. Pe scurt, introducem artiștii și urmărim cum cele două domenii creative se pot completa și funcționa împreună. Procesul de scriere va fi proiectat pe ecranul mare de pe scenă, iar după eveniment, vom discuta cu invitații și publicul.

Andrei Raicu este compozitor, artist sonor și regizor. În ultimii ani, a lucrat la peste 30 de spectacole din zona artelor performative, teatru, instalații și new media. Este membru în „Queerdos Kollektiv”, companie de performance și spoken word din Berlin, împreună cu care a lucrat spectacole la teatre precum Maxim Gorki sau Volksbühne. În ultima vreme, este preocupat și de noi metode de interacțiune cu sunetul și modalități alternative de generare a sunetului, aplicate în proiecte de arte performative, instalații new media și muzică experimentală.

Micleușanu M. este scriitor, artist vizual, producător radio, experimentalist în domeniul sunetului. A publicat volume de proză și poezie, precum: „Organismecanisme”, ”Tuba Mirum”, „Kasa Poporului”, ”Trepanoia”, ”Munca” și altele.

Anastasia Gavrilovici a debutat în 2019 cu volumul de poezie ”Industria liniștirii adulților”, lucrare care s-a încununat cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut, Premiul „Tânărul scriitor al anului 2019” la categoria „Poezie” și Premiul revistei „Observator cultural” pentru debut. Poemele Anastasiei au fost traduse în peste 10 limbi, printre care engleză, italiană, suedeză, turcă, maghiară și sârbă.

Bilete pe mystage și la Casa de Bilete a teatrului.

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include șase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiuni autentice cu publicul său.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.