Călătorii pe termen lung, cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, la „Garantat 100%”
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorii-pe-termen-lung-cu-elena-stancu-si-cosmin-bumbut-la-garantat-100/

Trăiesc într-o maşină special amenajată pentru călătorii pe termen lung. Creatorii proiectului „Teleleu” ne oferă o seară de neuitat, cu poveşti despre românii plecaţi la muncă în străinătate, duminică, la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la TVR 1 pe 18 aprilie, ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2021

Pentru o oră, duminică seară, la „Garantat 100%”, pornim pe urmele proiectului „Teleleu”, însoțindu-i pe Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, de-a lungul și de-a latul Europei, într-o călătorie impresionantă, care durează de ani buni, o explorare amănunțită și plină de informații a vieții românilor plecați la muncă în străinătate. Poveștile compatrioților noștri răspândiți pe tot continentul sunt pline de tristețe uneori, alteori strălucesc în lumina succesului, toate fiind relatate după o documentare extrem de amănunțită, după lungi perioade petrecute împreună cu fiecare dintre protagoniștii acestor relatări.

Duminică, de la ora 23.00, la TVR 1, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, creatorii proiectului „Teleleu”, ne oferă o seară de neuitat, plină de povești de aproape despre românii plecați la muncă în străinătate. De ani buni, invitații lui Cătălin Ştefănescu trăiesc într-o mașină special amenajată pentru călătorii pe termen lung și cunosc îndeaproape comunitățile românești din Europa. Elena și Cosmin se opresc în anumite zone ale continentului, unde găsesc compatrioți aflați la muncă, trăiesc pentru o perioadă alături de ei, reușind să pătrundă în viețile reale ale acestor oameni, și să relateze lucruri pe care noi, cei de aici, din România, nu le-am putea afla altfel.

„Realizările cu totul deosebite ale jurnalistei Elena Stancu și ale fotografului Cosmin Bumbuț sunt adevărate cercetări sociologice și psihologice, depășind cu mult zona poveștilor comode, a interviurilor convenționale și a bifărilor de rubrici din proiectele obișnuite care “aruncă o privire” asupra vieților unor oameni. Proiectul Teleleu e o muncă de profunzime, care vorbește în cunoștință de cauză despre românii din Europa, despre relația lor cu lumea de acasă, despre mulțimea de fire nevăzute care îi leagă de societatea românească, și despre uriașa influență pe care acești oameni o au asupra României contemporane. Într-un fel extrem de direct, după o documentare impresionantă și după o mare experiență umană acumulată în ani, invitații noștri pun degetul pe rană și vorbesc despre lucruri pe care noi, aici, acasă, obișnuim să le băgăm sub preș”, punctează Cătălin Ştefănescu.

De ce pleacă românii? Care este chipul adevărat al discriminării? De ce nu respectăm demnitatea elementară a unei ființe umane? De ce discutăm cu voce tare doar despre ce ne convine, iar când vine vorba despre ce nu ne place ne facem că plouă? „Vă invităm să urmăriți ediția de duminică. N-o s-o uitați repede”, e convins şi ne convinge realizatorul „Garantat 100%”. Ediţia „Garantat 100%” cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ se vede la TVR 1 duminică, 18 aprilie, de la ora 23.00.

După întâlnirile eveniment cu scriitorul Mircea Cărtărescu şi Lisa Brennan Jobs, scriitoare la rândul său şi fiica lui Steve Jobs, la „Garantat 100%”, îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărți impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveștii extraordinare a Parcului Național Buila-Vânturarița. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris