Călătorii pe termen lung, cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, la „Garantat 100%”
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorii-pe-termen-lung-cu-elena-stancu-si-cosmin-bumbut-la-garantat-100/

Trăiesc într-o maşină special amenajată pentru călătorii pe termen lung. Creatorii proiectului „Teleleu” ne oferă o seară de neuitat, cu poveşti despre românii plecaţi la muncă în străinătate, duminică, la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la TVR 1 pe 18 aprilie, ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2021

Pentru o oră, duminică seară, la „Garantat 100%”, pornim pe urmele proiectului „Teleleu”, însoțindu-i pe Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, de-a lungul și de-a latul Europei, într-o călătorie impresionantă, care durează de ani buni, o explorare amănunțită și plină de informații a vieții românilor plecați la muncă în străinătate. Poveștile compatrioților noștri răspândiți pe tot continentul sunt pline de tristețe uneori, alteori strălucesc în lumina succesului, toate fiind relatate după o documentare extrem de amănunțită, după lungi perioade petrecute împreună cu fiecare dintre protagoniștii acestor relatări.

Duminică, de la ora 23.00, la TVR 1, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, creatorii proiectului „Teleleu”, ne oferă o seară de neuitat, plină de povești de aproape despre românii plecați la muncă în străinătate. De ani buni, invitații lui Cătălin Ştefănescu trăiesc într-o mașină special amenajată pentru călătorii pe termen lung și cunosc îndeaproape comunitățile românești din Europa. Elena și Cosmin se opresc în anumite zone ale continentului, unde găsesc compatrioți aflați la muncă, trăiesc pentru o perioadă alături de ei, reușind să pătrundă în viețile reale ale acestor oameni, și să relateze lucruri pe care noi, cei de aici, din România, nu le-am putea afla altfel.

„Realizările cu totul deosebite ale jurnalistei Elena Stancu și ale fotografului Cosmin Bumbuț sunt adevărate cercetări sociologice și psihologice, depășind cu mult zona poveștilor comode, a interviurilor convenționale și a bifărilor de rubrici din proiectele obișnuite care “aruncă o privire” asupra vieților unor oameni. Proiectul Teleleu e o muncă de profunzime, care vorbește în cunoștință de cauză despre românii din Europa, despre relația lor cu lumea de acasă, despre mulțimea de fire nevăzute care îi leagă de societatea românească, și despre uriașa influență pe care acești oameni o au asupra României contemporane. Într-un fel extrem de direct, după o documentare impresionantă și după o mare experiență umană acumulată în ani, invitații noștri pun degetul pe rană și vorbesc despre lucruri pe care noi, aici, acasă, obișnuim să le băgăm sub preș”, punctează Cătălin Ştefănescu.

De ce pleacă românii? Care este chipul adevărat al discriminării? De ce nu respectăm demnitatea elementară a unei ființe umane? De ce discutăm cu voce tare doar despre ce ne convine, iar când vine vorba despre ce nu ne place ne facem că plouă? „Vă invităm să urmăriți ediția de duminică. N-o s-o uitați repede”, e convins şi ne convinge realizatorul „Garantat 100%”. Ediţia „Garantat 100%” cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ se vede la TVR 1 duminică, 18 aprilie, de la ora 23.00.

După întâlnirile eveniment cu scriitorul Mircea Cărtărescu şi Lisa Brennan Jobs, scriitoare la rândul său şi fiica lui Steve Jobs, la „Garantat 100%”, îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărți impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveștii extraordinare a Parcului Național Buila-Vânturarița. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.