Corina Boboc: „Am descoperit cât de vii şi de expresive pot deveni ţinutele pe actori“
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-boboc-am-descoperit-cat-de-vii-si-de-expresive-pot-deveni-tinutele-pe-actori/

După un an şi jumătate de practică la Doina Levintza, în teatru şi modă, Corina Boboc, studentă la Scenografie, Master, în anul 1 UNATC, absolventă UNARTE, secţia Design Vestimentar, a lansat recent cea de-a doua colecţie, NERYA, a cărei prezentare a fost doar cu actriţe.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2016

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, proaspătă absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar și studentă în anul 1, master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc în studioul fotografului Ionuț Staicu, sub forma unei ședințe foto cu public.

Fotomodelele au fost de data aceasta actrițe : Aylin Cadîr, Alexandra Poiana, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Olimpia Melinte, acompaniate de percuționistul Lucian Maxim (Orchestra Națională Radio).

Forma de prezentare originală a acestui eveniment este pusă în slujba energiei, prospețimii și bunului gust cu care își face apariția această colecție. Echipa care s-a adunat în jurul ideii Corinei este formată din artiști cunoscuți din domenii diferite, care au transformat acest performance într-un moment irepetabil.

Aceasta nu este o prezentare de modă, e un manifest pentru a  aduce oamenii mai aproape de procesul de prezentare a colecțiilor, sub forma unui performance.

Corina Boboc

Scopul acestei forme de abordare a venit din dorința de a șterge bariera sofisticată și oficială dintre catwalk și public, prin dinamismul mișcărilor, prin naturalețea actrițelor, demonstrând că hainele elegante pot fi purtate și fără ca femeia să fie ”încorsetată”. Actrițele au purtat câte doua ținute, având fiecare câte un moment de aproximativ 2 minute, în care și-au exprimat personalitatea cu ajutorul ținutelor vestimentare create de Corina Boboc.

Interviu / Corina Boboc

Cum a fost prima ta colecţie?

Anul acesta, în iulie, am lansat prima mea colecţie, Raya. Aceasta a fost lucrarea mea de licenţă, dar şi colecţia mea de debut, în care OP Art-ul se împleteşte cu moda. Prezentarea a avut loc în cadrul Galei Absolventilor UNAB, împreună cu colegii mei de la UNARTE, licenţă si master. Tocmai din acest motiv am ales să nu optez pentru fotomodele, ci pentru actriţe şi dansatoare: Alexandra Poiană, Ada Galeş, Alexandra Fasolă, Galea Bobeicu, Ioana Marchidan, Amy Rotaru şi Flavia Hojda.

Am vrut să rup monotonia prezentării de modă care a durat trei ore şi am organizat un show de 3-4 minute, în care fetele au ales să se exprime liber în functie de starea pe care ţinutele le-au inspirat-o.

RAYA - prima colecţie a Corinei Boboc

RAYA – prima colecţie a Corinei Boboc

Ce ne poţi spune despre colecţia lansată acum?

Nerya am conceput-o plecând de la o dorinţă: aceea ca femeile să se simtă confortabil atunci când merg la un eveniment şi trebuie să fie elegante. De aici s-a născut şi conceptul prezentării: o şedinţă foto cu public, acompaniată de muzica percuţionistului Lucian Maxim, pe care actriţele Aylin Cadir, Alexandra Poiană, Flavia Hojda, Crina Semciuc şi Olimpia Melinte au transformat-o într-un performance, având ca punct de plecare muzica şi starea spirit din acel moment.

Am vrut să dezvălui publicului un lucru ascuns în mod obisnuit şi l-am invitat în studioul unui fotograf, Ionuţ Staicu. Le sunt foarte recunoscătoare pentru că au acceptat propunerea mea.

Cum ai ajuns să lucrezi cu actriţe pentru prezentările de până acum?

Încă de la vârsta de 12 ani am fost înconjurată de persoane din acest domeniu, mai precis, de când sora mea, Andreea Boboc, actriţă la Teatrul Naţional din Iaşi, a intrat la facultate. Am fost fascinată de naturaleţea pe care o capătă o ţinută purtată de un actor în funcţie de problematica pe care o transmite.

Aşa am descoperit cât de vii şi de expresive pot deveni ţinutele pe actori, în comparaţie cu o simplă prezentare cu fotomodele.

Care este următorul proiect?

În acest moment lucrez la un nou spectacol de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Excelsior, unde voi realiza costumele pentru „dans-actori“, aşa cum îi numeste regizorul. Se numeşte „Emojis Play“ şi va avea premiera în luna decembrie.

img_2135 img_2346-0 img_2419 stare5 stare2

INFO

Actrițe: Aylin Cadîr, Alexandra Poiana, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Olimpia Melinte

Percuționist: Lucian Maxim

Foto: Ionuț Staicu, Marian Adochiței

Hair: Mihai Badin, George Negrisan

Make-up: Ayfer Cadîr

Pantofi: Musette

Pagina oficială Corina Boboc

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.