„Call Me by Your Name”, o poveste gay din Italia anilor ’80, cel mai bun film la Gotham Awards 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/call-me-by-your-name-o-poveste-gay-din-italia-anilor-80-cel-mai-bun-film-la-gotham-awards-2017/

“Call Me by Your Name”, o poveste despre doi bărbaţi care se îndrăgostesc şi devin amanţi în Italia anilor 1980, a fost desemnat “cel mai bun film” la Gotham Independent Film Awards 2017, o gală dedicată producţiilor cinematografice independente realizate cu bugete reduse.

Un articol de Petre Ivan|29 noiembrie 2017

Cea de-a 27-a ediție a galei Gotham Awards a avut loc în clubul Cipriani de pe Wall Street, New York.

Deși premiile Gotham sunt atribuite în urma voturilor exprimate de un grup relativ mic de actori și regizori, gala Gotham Awards, organizată de Independent Film Project, a câștigat foarte mult în notorietate în ultimii ani.

Trei dintre laureații premiului pentru cel mai bun film de la galele organizate în anii precedenți — „Moonlight”, „Spotlight” și „Birdman” — au devenit veritabile staruri ale sezonului trofeelor cinematografice americane și au impresionat apoi la gala premiilor Oscar.

Lungmetrajul „Call Me by Your Name” spune o poveste gay, prezentând iubirea dintre un tânăr de 17 ani și un proaspăt absolvent universitar, în vârstă de 24 de ani. Pelicula s-a impus la două categorii — „cel mai bun film” și „cel mai bun actor debutant” (Timothee Chalamet).

Un alt mare câștigător al galei a fost pelicula horror „Get Out”, considerată marele favorit al evenimentului. Acest film, regizat de Jordan Peele și produs de Universal Pictures, a câștigat trei premii, triumfând la categoriile „cel mai bun scenariu”, „cel mai bun regizor debutant” și „premiul publicului”.

James Franco a fost desemnat cel mai bun actor pentru rolul interpretat în filmul „The Disaster Artist”.

Saoirse Ronan s-a impus la categoria „cea mai bună actriță” grație interpretării sale din filmul „Lady Bird”.

Cel mai bun documentar a fost desemnat filmul „Strong Island”, regizat de Yance Ford.

Organizatorii galei au atribuit și două premii în domeniul industriei de televiziune. Astfel, producția TV „Atlanta” s-a impus la categoria „cel mai bun serial aflat la debut — în formă lungă”, iar „The Strange Eyes of Dr. Myes” a triumfat la categoria „cel mai bun serial aflat la debut — în formă scurtă”.

Foto: Gotham Awards, Call Me by Your Name – facebook

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.