Când 7 victime ale violenței domestice rup tăcerea și dublează filmele mute pentru a-și spune povestea
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-7-victime-ale-violentei-domestice-rup-tacerea-si-dubleaza-filmele-mute-pentru-a-si-spune-povestea/

La fiecare 30 de secunde o româncă este victima violenţei domestice. Aceasta e cruda statistică naţională.

Un articol de Liliana Matei|7 martie 2019

Mai îngrijorător este faptul că, de frică, prea puține femei vorbesc și mai puține cer ajutor, pentru că agresorii le domină la nivel psihologic și de cele mai multe ori le izolează, îndepărtându-le de familie, de prieteni și de toți cei care le-ar putea ajuta.

Așa cum foarte multe femei, victime ale violenței domestice, aleg să tacă, așa a rămas și violența din anumite filme mute, în tăcere, timp de aproximativ 100 de ani.

Scene de violență domestică se pot vedea în filme mute faimoase realizate de Charlie Chaplin, Rupert Hughes și mulți alți regizori ai anilor ’20. Și pentru că se împlinesc aproximativ 100 de ani de la realizarea lor, aceste filme mute pot fi utilizate de către public în scopuri non-comerciale începând cu 1 ianuarie 2019.

ANAIS, o asociație nonprofit care sprijină victimele violenței domestice și care susține că „nu trece dacă taci”, s-a folosit de scenele din aceste filme mute pentru a lansa campania „Voci Netăcute”. „Voci Netăcute” este mai mult decât o campanie, este un proiect cinematografic în care 7 victime ale violenței domestice rup tăcerea și dublează filmele mute, dând voce personajelor, pentru prima dată după atâta timp.

Poveștile spuse în film prezintă diferite tipuri de abuz, de la cel psihologic, la cel economic, la cel sexual și chiar tentative de omor. Femei agresate fizic și lăsate fără respirație pe jos, soți sau concubini care au ajuns la pușcarie sau care se plimbă liberi prin oraș, familii destrămate, copii martori la tragedii. Victimele care și-au găsit curajul să vorbească redau întocmai propriile povești de viață pentru a inspira și alte femei, care trec prin astfel de situații, să ceară ajutor.

Proiecția filmului a avut loc în cinematograful Elvire Popesco pe 6 martie, în prezența presei și a Monicăi Bârlădeanu, ambasadoarea campaniei „Voci Netăcute”.

Monica Bârlădeanu, actriță: „Deseori mamele victime ale abuzului domestic rămân în această situație crezând că nu au dreptul să-și priveze copiii de prezența a doi părinți în viața lor. Eu sunt copilul care a preferat și votat, să aibă doi părinți separați, dar mai fericiți departe unul de celălalt . Copilul care asistă la astfel de acte de violență fizică sau verbală, în lipsa unei consilieri psihologice timpurii, are șanse reale să devină un viitor adult abuzator la rândul lui, sau o victimă care își trăiește viața în genunchi. Am făcut un pas în față să vorbesc despre partea aceea a vieții nostre pe care preferăm să o ținem la sertar, pentru că nu contează cât de înaltă ți-e funcția, cât de mare ți-e notorietatea, sau cât de admirată ești de oameni care nu te cunosc…violența domestică, cu toate formele ei, nu discriminează.”

Filmul „Voci Netăcute” are aproximativ 40 de minute și este împărțit în 7 capitole. Imaginile din fiecare capitol sunt luate din 7 filme mute diferite.

“A Woman of Paris,” directed by Charlie Chaplin – 1923

“Our Hospitality,” directed by Buster Keaton and John G. Blystone – 1923

“Flaming Youth,” directed by John Francis Dillon- 1923

„Safety Last!,” directed by Fred C. Newmeyer and Sam Taylor- 1923

“Souls for Sale,” directed by Rupert Hughes- 1923

“Where the North Begins,” directed by Chester M. Franklin- 1923

“Scaramouche,” directed by Rex Ingram- 1923

Ioana Mischie, Regizor: „Pentru mine, proiectul Voci Netăcute este despre curaj – curajul unor femei de a-și mărturisi povestea, în pofida traumelor suferite, curajul lor de a înceta să tolereze abuzuri, curajul lor de a se reinventa, după momente cumplite. Ne dorim ca proiectul să devină un manifest educațional, social și cinematografic care poate schimba atitudinile celor din jur și care poate ajunge, în cele din urmă, să anuleze cazurile de violență domestică pe termen lung.”

„Voci Netăcute” este o campanie realizată de Asociația ANAIS, în parteneriat cu agenția de publicitate Centrade Cheil.

Ioana Zamfir, Director de creație, Cheil Centrade: „Liniștea e, de multe ori, un lucru bun, dar cu siguranță nu în acest caz. Ce am reușit e un conținut reinterpretat care, dublat prin voce, ne face să vedem unele lucruri. Ca să nu mai petrecem alți 100 de ani în liniște, când vine vorba de abuzul domestic”.

Campania are obiective care merg în două direcții: încurajarea mai multor femei, victime ale abuzului domestic, să rupă tăcerea și să contacteze Asociația ANAIS pentru ajutor și strângerea de fonduri pentru primul și singurul adăpost de urgență din București, cu program non stop, deschis de Asociația ANAIS pentru victimele violenței domestice. În momentul ăsta, adăpostul de urgență este pe cale de a fi închis în două luni, din cauza lipsei de fonduri.

Carmen Nemeș, Președinte, Asociația Anais: „Dorim ca prin campania Voci Netăcute, să dăm încredere femeilor abuzate, să le asigurăm că cineva este aici ca să le asculte și să le sprijine. Asociația ANAIS are specialiști care pun suflet în activitatea lor. Însă Centrul de găzduire a victimelor violenței domestice are nevoie de finanțare. În Centru victimele femei și copii primesc: găzduire, hrană, consult și tratament medical, consiliere psihologică, consiliere juridică, consiliere și îndrumare socială și consiliere vocațională, dar cel mai important primesc încredere din partea celor care încearcă să găsească o soluție pentru fiecare.”

Filmul integral, cu ale lui 7 povești, poate fi vizionat pe www.vocinetacute.ro, acolo unde se pot găsi și toate detaliile despre cauză și donații.

Campania a fost realizată cu sprijinul studioului de producție StudioSet, a partenerilor digitali Atelieru de Internet și cu ajutorul Bad Unicorn.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.