„Când nu mai poţi, mai poţi un pas!”. În premieră la TVR 1, un documentar despre calea lui Tibi Uşeriu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-nu-mai-poti-mai-poti-un-pas-in-premiera-la-tvr-1-un-documentar-despre-calea-lui-tibi-useriu/

Este despre voinţă şi schimbare. Despre redarea încrederii, despre a renaşte din propria cenuşă. Documentarul „Pe cale – cu Tibi Uşeriu”, realizat de Ana Preda, ne spune povestea resetării campionului Tibi Uşeriu, un om cu un trecut greu de depăşit. Vedem filmul la TVR 1 vineri, 8 iunie, de la ora 21.00.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2018

Oricât de jos ai cădea în viaţă, ai resurse nebănuite şi poţi renaşte din propria cenuşă, dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiaţi, dacă ţi se redă încrederea în tine.

„Când nu mai poţi, mai poţi un pas!” – este credinţa campionului absolut Tibi Uşeriu, triplu câştigător al celei mai dure competiţii din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, trei ani la rând: 2016, 2017 şi 2018. Tibi Uşeriu este cel despre a cărui renaştere vom afla din documentarul Anei Preda, realizat de Casa de Producţie TVR şi pe care TVR 1 îl difuzează în premieră vineri, 8 iunie, de la ora 21.00.

„Filmul Pe cale – cu Tibi Uşeriu caută să afle ce resorturi interioare şi ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Uşeriu să-şi remodeleze viaţa. Când, cum şi de ce s-a produs revelaţia schimbării? Ca noi toţi, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educaţia era bazată pe pedepse corporale, şcoala şi comunitatea abuzau la rândul lor de el.

A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinţilor, bunicilor, a trăit o adolescenţă într-o Românie dezorientată, în tranziţie, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiţi pentru ce-i aştepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reuşit”, ne dezvăluie Ana Preda, realizatoarea filmului.

 Documentarul „Pe cale – despre voinţă şi schimbare” vorbeşte despre resetarea lui Tibi Uşeriu, un om cu un trecut greu de depăşit. Fost infractor, condamnat pentru jaf armat şi închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes şi activist social.

„Povestea copilăriei sale este încă, din păcate, realitatea multor copii din România: violenţă în familie şi-n afara ei, lipsă de educaţie şi de îndrumare reală din partea părinţilor şi a profesorilor”, punctează Ana Preda.

 Valorile şi principiile vieţii se schimbă odată cu evoluţia/involuţia noastră, în funcţie de alegerile pe care le facem: dacă în copilărie Tibi şi fratele său, Alin, au fost învăţaţi să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii şi adulţi cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrişărilor ilegale, să îi inveţe ce beneficii îţi poate returna natura, dacă n-o distrugi.

Pentru Tibi, TĂŞU (Asociaţia Tăşuleasa Social) e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul, dacă ar fi existat în timpul adolescenţei sale. Chiar şi aşa, Tibi îşi asumă atât ce ţine de trecutul său, cât şi prezentul.

Un element particular al documentarului este îmbinarea filmărilor reale cu animaţia, care vine să susţină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă şi ca mijloc vizual de exprimare dramatică. Ilustraţia şi prelucrarea computerizată au fost realizate de Ioana Florea Nutz.   

Pe cale – cu Tibi Uşeriu este un film al Casei de Producţie TVR pentru TVR 1. În premieră, documentarul va fi difuzat de TVR 1 vineri, 8 iunie, de la ora 21.00. În avanpremieră, este organizată şi o proiecţie publică a documentarului – joi, 7 iunie, ora 20.00, The ARK (strada Uranus 150).

Echipa TVR

Regizor: Ana Preda

Ilustraţie şi animaţie: Ioana Florea Nuţ

Voice over: Andras Istvan Demeter

Imagine: Cristian Glodeală; Bogdan Drăghici

Sunet: Radu Paraschivescu

Editare: Ana Preda; Dragoş Smărăndescu

Grafică: Bogdan Drăghici

Ilustraţie muzicală: Camelia Vasile

PPS: Mihnea Ciulei

Producător: Ioana Mureşan

Autori filme TĂŞU:

Andrei Dăscălescu

Mircea Gherase

Mani Gutău

David Eşanu

Foto: „Când nu mai poţi, mai poţi un pas!”, Tibi Useriu – tvr.ro

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.