CANNES 2015: Audiard, Van Sant şi Sorrentino, în competiţia oficială a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-audiard-van-sant-si-sorrentino-in-competitia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino, se numără printre cele 17 filme selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2015.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2015

CANNES 2015 / Organizatorii Festivalului de film de la Cannes acordă în mod tradiţional trei locuri pentru producţiile franceze.

Anul acesta nu face excepţie, iar două locuri au fost atribuite unor regizori care au mai concurat pe Croazetă: „Mon roi”, de Maiwenn, cu Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot şi Louis Garrel, şi „Deephan”, regizat de Jacques Audiard, o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului.

Scenaristul şi regizorul Stephane Brize va participa în premieră în competiţia de la Cannes cu pelicula „La loi du marche”, cu Vincent Lindon, un actor care apare cu regularitate în filmele sale, interpretând de această dată rolul unui bărbat în vârstă de 50 de ani care ajunge să lucreze ca gardian într-un supermarket şi să se confrunte cu dileme morale foarte puternice.

Într-unul dintre cele 17 titluri anunţate joi în competiţia oficială, lungmetrajul „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.CANNES 2015

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

CANNES 2015 / Filmele selecţionate în competiţia oficială

Dheepan„, de Jacques Audiard,

La Loi Du Marché„, de Stéphane Brizé,

Marguerite et Julien„, de Valérie Donzelli,

Il Racconto Dei Racconti„, de Matteo Garrone,cannes 2015

Carol”, de Todd Haynes,

The Assassin/ Nie Yinniang„, de Hou Hsiao Hsien,

Mountains May Depart/ Shan He Gu Ren„, de Jia Zhang-Ke,

Our Little Sister/ Umimachi Diary, de Hirokazu Kore-Eda,

Macbeth„, de Justin Kurzel,

The Lobster„, de Yorgos Lanthimos,

Mon Roi„, de Maïwenn,

Mia Madre„, de Nanni Moretti,

Saul Fia„, de László Nemes,

La giovinezza„, de Paolo Sorrentino,

Louder Than Bombs„, de Joachim Trier,

The Sea of Trees„, de Gus Van Sant, şi

Sicario„, de Denis Villeneuve.

Alte titluri ar putea fi anunţate în următoarele zile, astfel încât competiţia oficială să cuprindă un număr de cel mult 20 de filme.

În afara competiţiei vor fi proiectate deja anunţatul „Mad Max: Fury Road”, de George Miller, „Irrational Man”, de Woody Allen, „Inside Out”, de Pete Docter şi Ronaldo Del Carmen, şi „The Little Prince”, de Mark Osborne.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura şi două lungmetraje regizate de cineaştii români Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu.

Foto: CANNES 2015 – cinemagia

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.