CANNES 2018. Alina Șerban, pe Croazetă, cu primul ei rol principal
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2018-alina-serban-pe-croazeta-cu-primul-ei-rol-principal/

Născută într-o familie de romi din România, actriţa şi regizoarea Alina Șerban, care a absolvit Royal Academy of Dramatic Art din Londra şi joacă pe scenele capitalei britanice, participă zilele acestea la Festivalul de Film de la Cannes 2018.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2018

Pelicula Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage, coproducţie Belgia-România, în care Alina Șerban interpretează primul ei rol principal într-un lung metraj, a fost selectată în programul ACID (Association pour le Cinéma Indépendant et sa Diffusion).

Festivalul de Film de la Cannes 2018 va avea loc în perioada 9-18 mai 2018, iar filmul Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage va fi proiectat în premieră mondială. Proiecțiile filmului vor avea loc joi, 10 mai, la orele 11.30 (Cinéma Studio 13) și la orele 20.00 (Cinéma Les Arcades).

Alina Șerban este o apreciată actriță și realizatoare de spectacole de teatru și președinta companiei de teatru și artă contemporană Povești Nespuse/Untold Stories. Absolventă a prestigioase școli de teatru din București (UNATC), New York (The Tisch School of the Arts) și Londra (The Royal Academy of Dramatic Art), Alina Șerban interpretează rolul Pamelei, personajul central al filmului Singură la nunta mea / Seule à mon mariage.

O tânără din comunitatea romă, spontană și plină de viață, care ajunge în Belgia știind doar trei cuvinte în limba franceză, Pamela are curajul şi determinarea de a-și depăşi condiţia și de a se avânta în necunoscut pentru a se elibera de tradiții și constrângeri care o sufocă. Povestea Pamelei, care speră să-și schimbe destinul prin căsătorie și să evadeze dintr-o existență în care trăieşte cu copilul ei în vârstă de doi ani şi cu bunica într-o casă dărăpănată, unde împart acelaşi pat, aduce în discuție problematica femeii, atât în societate, în general, cât și în comunitatea romă, în particular.

Singură la nunta mea / Seule à mon mariage este lungmetrajul de debut al regizoarei Marta Bergman, născută la Bucureşti, autoarea unor documentare prezentate în festivaluri ca Visions du Réel şi Leipzig Film Festival.

Produsă de compania belgiană Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, pelicula filmată în România şi Belgia îi are în rolurile principale pe românca Alina Şerban şi belgianul Tom Vermeir. Tom Vermeir este actor de teatru şi televiziune şi muzician. În film este cunoscut din producţia Belgica (2016), de Félix van Groeningen, prezentată la festivalul Sundance.

Din distribuţie mai fac parte Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Şamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe şi Jonas Bloquet.

Scenariul este semnat de Marta Bergman și Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine şi Katell Quillévéré, iar muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

Pe lângă coproducţia Belgia-România, în programul ACID au fost selectate opt lungmetraje din ţări precum SUA, Franţa şi Kazahstan.

Programul ACID a fost înfiinţat în urmă cu 25 de ani şi reprezintă o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, care prezintă zece filme pe care Asociaţia le susţine după lansare. Selecţia făcută de cineaştii membri ai ACID cuprinde lungmetraje franceze şi străine, de ficţiune şi documentare, alese din sute de filme înscrise din întreaga lume.

Despre Alina Șerban

Alina Șerban a dezvoltat în 2016, în cadrul Centrului Cultural Rich Mix din Londra, foarte apreciatul spectacol de teatru Home, în calitate simultană de scenaristă, actriță și manager de proiect. În prezent, Alina Șerban este artist-in-rezidență al London International Festival of Theatre. Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom din România, dezvoltând proiecte de teatru, film și educaționale începând cu anul 2009. Angajată în a sprijini comunitatea romă, ea a devenit cunoscută prin one woman show-ul I Declare at My Own Risk, fiind atât autoare cât şi interpretă. Este prima femeie romă regizoare de teatru din România, iar în 2016 a scris, regizat și jucat în spectacolul Marea Rușine, o premieră națională.

Alina Șerban a jucat în scurt metrajul Scris/Nescris nominalizat la European Film Awards in 2017 și în doua filme europene de lung metraj: Seule à mon mariage și Gipsy Queen.

Foto: Alina Șerban – facebook

19
/02
/14

"Killing Time", cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr, va fi distribuit de compania Drei-Freunde în cinematografele din Germania începând cu data de 20 februarie, urmând ca acesta să fie lansat şi în Austria şi Elveţia.

18
/02
/14

După un început de an sărac în filme de autor pe marile ecrane, a venit momentul pentru trei astfel de producţii de pe trei continente diferite, premiate la mari festivaluri. O bună alternativă la produsele hollywoodiene mai mult sau mai puţin inspirate.

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".