Caravana Docuart, la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-la-brasov/

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Braşov, la Sala Patria. Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediţie a „Bucureşti Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacraţi, dar şi documentare studenţeşti menite să să sprijine tinerele talente.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2014

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Brașov, la Sala Patria.  Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediție a „București Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacrați, dar și documentare studențești menite să să sprijine tinerele talente.

De asemenea, vor avea loc discuții libere cu oameni din culisele unor documentare românești prestigioase, care își vor găsi lor printre proiecțiile de sâmbătă.

„Tuturor ne plac filmele. Sîntem destul de mulți cei cărora ne plac documentarele. Acestea sunt, din fericire, o «specie» pe cale de expansiune. Am fost martorul direct al acestei expansiuni anul trecut, la ediția a doua a Festivalului București Docuart Fest, care a fost o frumoasă reușită. Și, atunci, ne-am gîndit c-ar fi păcat să nu continuăm cucerirea de noi teritorii. Începem o caravană, unde vă invităm la o întîlnire cu oameni frumoși și triști, cu exploratorii de pe aici și de pe…acolo, cu întîmplări anonime transformate în povești de către… «neobosiții povestași» contemporani, regizorii. Enjoy!  spune Florin Barbu, criticul de film care va susține mesele rotunde din cadrul caravanei.

Documentarele proiectate în Caravana Docuart înglobează teme diverse și despică subiecte poate comune în moduri neașteptate. Proiecțiile incluse în program îl aduc așadar în discuție pe Emil Racoviță, prezintă o altă poveste a revoluției din ’89 și subliniază diverse aspecte sociale precum lumea nevăzută a nevăzătorilor și fenomenul părinților plecați la muncă peste granițe, dar și efectul acestui fapt asupra copiiilor.

„Sînt foarte fericită că «aici… adică acolo» ajunge la Brașov, orașul meu natal. E important pentru mine și pentru film să fie proiectat în Brașov, pe de o parte din motive personale, de suflet, iar pe de alta parte pentru că tema filmului e foarte actuală și aici, ca de altfel în toată țara. Ca și alte milioane de români, mulți brașoveni sunt nevoiți să lucreze în străinătate și trăiesc separați de cei dragi, care au rămas acasa și care, la fel ca Sanda, personajul principal din documentar, sufera în tăcere”, spune Laura Căpățână Juller, regizorul documentarului „aici… adică acolo”. Laura va însoți Caravana Docuart în toate cele 5 orașe pentru a purta un dialog cu cei prezenți în sală.

Caravana Docuart este un ecou al festivalului de film documentar București Docuart Fest. Proiectul caravanei este organizat de asociația Docuart cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei).

Intrarea la eveniment este liberă.

Foto: afiș Caravana Docuart 

 

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.