Caravana Filmelor NexT, la Baia Mare, pe Câmpul Tineretului
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-filmelor-next-la-baia-mare-pe-campul-tineretului/

Două seri de scurtmetraje româneşti, sub clar de lună.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2018

Pe 22 și 23 august, de la ora 21.00, băimărenii sunt invitați sub umbrela Caravanei Filmelor NexT, la două seri de picnic și scurtmetraje românești sub clar de lună, pe Câmpul Tineretului din oraș. Caravana Filmelor NexT revine la Baia Mare cu 2 programe speciale: 100 de ani de scurtmetraje românești și NexT Is Feminist.

„100 de ani de scurtmetraje românești” este un eveniment de amploare națională care celebrează Centenarul Marii Uniri și constă într-o serie de proiecții unice de filme românești de arhivă. Filmele alese sunt valoroase scurtmetraje românești din ultimii 100 de ani care conturează o imagine de ansamblu inedită asupra istoriei acestui format de film în România și dezvăluie excelența cinematografiei românești.

Proiectul „100 de ani de scurtmetraje românești” vine din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri prin omagierea marilor regizori români care au creat valoroase opere de artă de-a lungul ultimilor 100 de ani. Aducerea culturii românești mai aproape de publicul larg și familiarizarea spectatorilor cu aceste filme la care nu ar avea altfel acces reprezintă recunoașterea a 100 de ani de excelență cinematografică românească.

Filmele alese acoperă întregul centenar, primul scurtmetraj românesc documentat datând din 1913, selecția incluzând nume esențiale ale cinematografiei românești (de la Jean Georgescu la Ion Popescu Gopo, de la Mircea Daneliuc la Cristian Mungiu), dar și scurtmetraje foarte valoroase, inedite și aproape necunoscute astăzi, care împreună arată o imagine de ansamblu a primului secol de România.

Tematicile abordate în aceste filme traversează secolul, observându-se influența lui Caragiale, a Moromeților și altor scrieri clasice, documentează diferite subiecte ce țin de urbanistică și arhitectură, și dezvoltă un stil cinematografic național recunoscut pe plan internațional (în 1957, Ion Popescu Gopo primește premiul Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetrajul său „Scurtă istorie”).

100 de ani de scurtmetraje românești / miercuri, 22 august, ora 21.00:

Așa e viața, regia Marin Iorda, România, 1928, 12’

Scurtă istorie, regia Ioan Popescu Gopo, România, 1957, 10’

Arta apărării individuale, regia Ovidiu Bose Paștină, România, 1980, 20’

Mariana, regia Cristian Mungiu, România, 1997, 8’

Poveste la Scara C, regia Cristian Nemescu, România, 2002, 15’

Călătorie la oraș, regia Corneliu Porumboiu, România, 2003, 19’

Lampa cu căciulă, regia Radu Jude, România 2006, 23’

* cel mai premiat scurtmetraj romanesc

Radu + Ana, regia Paul Negoescu, România, 2007, 8’

Durată totală: 115 minute

* Program co-finanțat de AFCN

*Parteneri: Arhiva Națională de Filme și UNATC I.L. Caragiale

NexT Is Feminist / joi, 23 august, ora 21.00:

Seara de joi, 23 august, este dedicată filmelor de scurtmetraj realizate de tinere femei regizor din România. Scurtmetrajele au fost prezentate de-a lungul timpului în selecția Festivalului Internațional de Film NexT din București și sunt reunite, cu ocazia Caravanei NexT, sub denumirea NexT Is Feminist, pentru a celebra contribuția regizorilor-femei la patrimoniul cinematografic românesc.

30-40-50, regia Iulia Rugină, România, 2012, 25’

Idle, regia Raia Al Souliman, România, 2013, 23’

Fereastra, regia Georgiana Moldoveanu, România, 2014, 15’

Duminică, regia Sânziana Nicola, România, 2014, 13’

O lume nouă, regia Luiza Pârvu, România-Ungaria_SUA, 2014, 23’

Cea de-a cincea ediție a evenimentului continuă misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT în fața unui public nou, în afara Bucureștiului, în orașe unde posibilitățile de vizionare a filmelor de scurtmetraj sunt reduse, iar alternativele de vizionare a filmelor în aer liber sunt puține sau inexistente. Evenimentul este dedicat întregii familii și este creat sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Caravana Filmelor NexT ajunge în 2018 în spații alternative, verzi, din orașele: Vatra Dornei, Cluj-Napoca, Arad, Baia-Mare, Zalău, Sinaia, București.

Urmăriți călătoria Caravanei Filmelor NexT și pe pagina de Facebook.

Caravana Filmelor NexT este un proiect organizat de Societatea Culturală NexT

Programul 100 de ani de scurtmetraje românești este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografie

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.