Caravana Filmelor NexT, la Baia Mare, pe Câmpul Tineretului
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-filmelor-next-la-baia-mare-pe-campul-tineretului/

Două seri de scurtmetraje româneşti, sub clar de lună.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2018

Pe 22 și 23 august, de la ora 21.00, băimărenii sunt invitați sub umbrela Caravanei Filmelor NexT, la două seri de picnic și scurtmetraje românești sub clar de lună, pe Câmpul Tineretului din oraș. Caravana Filmelor NexT revine la Baia Mare cu 2 programe speciale: 100 de ani de scurtmetraje românești și NexT Is Feminist.

„100 de ani de scurtmetraje românești” este un eveniment de amploare națională care celebrează Centenarul Marii Uniri și constă într-o serie de proiecții unice de filme românești de arhivă. Filmele alese sunt valoroase scurtmetraje românești din ultimii 100 de ani care conturează o imagine de ansamblu inedită asupra istoriei acestui format de film în România și dezvăluie excelența cinematografiei românești.

Proiectul „100 de ani de scurtmetraje românești” vine din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri prin omagierea marilor regizori români care au creat valoroase opere de artă de-a lungul ultimilor 100 de ani. Aducerea culturii românești mai aproape de publicul larg și familiarizarea spectatorilor cu aceste filme la care nu ar avea altfel acces reprezintă recunoașterea a 100 de ani de excelență cinematografică românească.

Filmele alese acoperă întregul centenar, primul scurtmetraj românesc documentat datând din 1913, selecția incluzând nume esențiale ale cinematografiei românești (de la Jean Georgescu la Ion Popescu Gopo, de la Mircea Daneliuc la Cristian Mungiu), dar și scurtmetraje foarte valoroase, inedite și aproape necunoscute astăzi, care împreună arată o imagine de ansamblu a primului secol de România.

Tematicile abordate în aceste filme traversează secolul, observându-se influența lui Caragiale, a Moromeților și altor scrieri clasice, documentează diferite subiecte ce țin de urbanistică și arhitectură, și dezvoltă un stil cinematografic național recunoscut pe plan internațional (în 1957, Ion Popescu Gopo primește premiul Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetrajul său „Scurtă istorie”).

100 de ani de scurtmetraje românești / miercuri, 22 august, ora 21.00:

Așa e viața, regia Marin Iorda, România, 1928, 12’

Scurtă istorie, regia Ioan Popescu Gopo, România, 1957, 10’

Arta apărării individuale, regia Ovidiu Bose Paștină, România, 1980, 20’

Mariana, regia Cristian Mungiu, România, 1997, 8’

Poveste la Scara C, regia Cristian Nemescu, România, 2002, 15’

Călătorie la oraș, regia Corneliu Porumboiu, România, 2003, 19’

Lampa cu căciulă, regia Radu Jude, România 2006, 23’

* cel mai premiat scurtmetraj romanesc

Radu + Ana, regia Paul Negoescu, România, 2007, 8’

Durată totală: 115 minute

* Program co-finanțat de AFCN

*Parteneri: Arhiva Națională de Filme și UNATC I.L. Caragiale

NexT Is Feminist / joi, 23 august, ora 21.00:

Seara de joi, 23 august, este dedicată filmelor de scurtmetraj realizate de tinere femei regizor din România. Scurtmetrajele au fost prezentate de-a lungul timpului în selecția Festivalului Internațional de Film NexT din București și sunt reunite, cu ocazia Caravanei NexT, sub denumirea NexT Is Feminist, pentru a celebra contribuția regizorilor-femei la patrimoniul cinematografic românesc.

30-40-50, regia Iulia Rugină, România, 2012, 25’

Idle, regia Raia Al Souliman, România, 2013, 23’

Fereastra, regia Georgiana Moldoveanu, România, 2014, 15’

Duminică, regia Sânziana Nicola, România, 2014, 13’

O lume nouă, regia Luiza Pârvu, România-Ungaria_SUA, 2014, 23’

Cea de-a cincea ediție a evenimentului continuă misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT în fața unui public nou, în afara Bucureștiului, în orașe unde posibilitățile de vizionare a filmelor de scurtmetraj sunt reduse, iar alternativele de vizionare a filmelor în aer liber sunt puține sau inexistente. Evenimentul este dedicat întregii familii și este creat sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Caravana Filmelor NexT ajunge în 2018 în spații alternative, verzi, din orașele: Vatra Dornei, Cluj-Napoca, Arad, Baia-Mare, Zalău, Sinaia, București.

Urmăriți călătoria Caravanei Filmelor NexT și pe pagina de Facebook.

Caravana Filmelor NexT este un proiect organizat de Societatea Culturală NexT

Programul 100 de ani de scurtmetraje românești este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografie

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.