Caravana Filmelor NexT scoate scurtmetrajele la iarbă verde în Piatra Neamț
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-filmelor-next-scoate-scurtmetrajele-la-iarba-verde-in-piatra-neamt/

Caravana Filmelor NexT este pregătită să pornească în aventura ce o va purta prin 10 oraşe din ţară, unde cinefilii au întalnire cu cele mai noi şi premiate scurtmetraje de la Festivalul Internaţional de Film NexT, între 30 iulie şi 23 august.

Un articol de Liliana Matei|26 iulie 2016

 

Caravana ajunge la Piatra Neamț, primul oraș de pe traseul de anul acesta, și oprește la Ștrandul Tineretului, unde spectatorii își pot întinde păturile pe iarbă verde pentru cinema in aer liber. Pentru al treilea an în care Caravana Filmelor NexT se află la Piatra Neamț, timp de două seri, pe 30 și 31 iulie, spectatorii se pot bucura împreună de 11 filmele scurte din cele doua programe: NexT Romanian Shorts și Best of NexT.

Pentru sâmbătă, 30 iulie, Caravana Filmelor NexT a pregătit o seară dedicată filmelor românești: NexT Romanian Shorts – cele mai aplaudate 6 scurtmetraje românești de la ediția din 2016 a festivalului. Pline de fantezie, cu zvâc și cu lipici la public:

Prăjitorul de pâine / Toaster (regia Cristian Pop, România, 2015, 16′)
Lipsit de experiență, un tânăr se lovește mai devreme decât și-ar fi dorit de aspectele dure ale vieții. Drumul către maturitate presupune o alegere greu de făcut. Cine va învinge: prăjitorul de pâine sau bicicleta?

Te mai uiţi şi la om / Second Look, (regia Ana Maria Comănescu, România, 2015, 23′)
Radu şi Mădălina, doi tineri îndrăgostiţi, se duc în vizită la părinţii ei. Pe drum iau un autostopist cu care se împrietenesc.

Vacanţă la ţară / Summer Break (regia Andrei Tănase, România/Germania, 2015, 22′)

Mircea îşi petrece vacanţa de vară împreună cu vărul său Denis, la ţară, la bunici. Fiind obişnuiţi cu viaţa de la oraş, cei doi adolescenţi se plictisesc repede şi decid să facă „crop circles” îan lanul de grâu al vecinului.

Azi nu / Not Today (regia Cristina Iliescu, România, 2014, 14′)

Iulia, Tudor şi fetiţa lor de trei ani, Maria, se întorc din vacanța de iarnă petrecută în Austria. Par a fi o familie fără griji, dar o banală oprire la benzinărie e fatală relaţiei.

Dispozitiv 0068 / 0068 Sniper’s Nest (regia Radu Bărbulescu, România, 2015, 20′)

Un lunetist se instalează într-un apartament de la ultimele etaje pentru a asigura perimetrul pe parcursul summit-ului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara apartamentului, o bătrână pe jumătate paralizată, care nu vorbeşte niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viaţa.

Paper Bag (regia Roxana Benţu, România, 2015, 12′)

Dl. B se trezește vesel într-o dimineață, nerăbdător să își înceapă rutina zilnică, dar de îndată ce se întâlnește cu pisica lui dragă, realizează că nu avea să fie o zi obișnuită.
Duminică, 31 iulie, este rezervată pentru Best of NexT, cinci filme premiate și aplaudate la cele 10 ediții NexT, cu povești emoționante despre părinți și copii. De văzut și de revăzut.

Mâine, Bach…/ Tomorrow, Bach…(regia Mihnea Andrei Ciorică, România, 2013, 31’)

Matei se află într-un moment de cumpănă al copilăriei sale. Datorită divorţului părinţilor săi și lipsei de înţelegere si compasiune din partea tuturor celor din jurul lui, Matei se refugiază în muzică.

Junior (regia Julia Ducournau, Franța, 2011, 21’)

Justine, a.k.a. Junior, este o ştrengăriţă cu coşuri şi un umor aparte. Este doar un pic misogină. După ce este diagnosticată cu un virus stomacal, corpul ei trece printr-o metamorfoză bizară…

Leagănul meșterului de sicrie/ The swing of the coffin maker (regia Elmar Imanov, 2012, 30’)

Azerbaidjan. Yagub trăiește împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal și mișcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

Aglaée (regia Rudi Rosenberg, Franța, 2010, 19’)

În curtea şcolii, Benoit pierde un pariu cu unul dintre prietenii săi. Drept pedeapsă, trebuie să o invite pe Aglaée, o elevă cu handicap, să iasă împreună cu el.

Excursie/ Excursion (regia Adrian Sitaru, România, 2013, 19’).

După ce află că extratereștrii au aterizat în România, Eugen, de 9 ani, fură o cameră video din magazinul unde tatăl său este angajat ca paznic și începe să își filmeze viața de zi cu zi. Curând, copilul dispare în mod misterios. Când micuțul este găsit, imaginile filmate sunt interpretate în mod greșit de către mass-media.

După Piatra Neamț, traseul continuă la Iași (2 – 3 august, Palas Parc), Vatra Dornei (5 – 6 august, Parcul Municipal), Cluj-Napoca (8 – 9 august, Iulius Parc), Brașov (11 – 12 august, Aleea de sub Tâmpa), Sfântu Gheorghe (13 – 14 august, Parc Elisabeta), Sinaia (15 – 16 august, Parc Dimitrie Ghica), Timișoara (17 – 18 august), Arad (19 – 20 august, Parcul Eminescu), Oradea (22 – 23 august, Parcul Cetății).

Cea de-a treia ediție a evenimentului continuă misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT mai aproape de un public nou, din afara Bucureștiului, în orașe unde filmele de scurtmetraj sunt rareori difuzate, iar opțiunea cinematografelor în aer liber lipsește. Şi în acest an, accesul la proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor NexT este gratuit.

Programul complet al caravanei poate fi accesat pe: http://caravananext.ro/
Călătoria Caravanei Filmelor NexT pe pagina de Fb: https://www.facebook.com/caravananext/

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.