Caravana Filmelor TIFF Unlimited 2022 și-a început traseul prin țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-filmelor-tiff-unlimited-2022-si-a-inceput-traseul-prin-tara/

Cea de-a 13-a ediţie a Caravanei Filmelor TIFF Unlimited îşi (re)începe traseul prin ţară, după ce a oferit în iunie un debut de succes în Târgu Lăpuş, cu 2 seri de filme apreciate de public direct pe Stadion.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2022

Primul oraș care va găzdui în iulie serile de film în aer liber propuse de organizatorii celui mai mare festival de film din țară este Satu Mare (8 – 10 iulie), urmat de Carei și satul Breb din Maramureș (15 – 17 iulie) și Timișoara (21 – 24 iulie, 26 – 31 iulie). Traseul Caravanei va continua la Tășnad (5 – 6 august), Mediaș (5 – 7 august), Zabola (9 – 10 august), Galați (12 – 14 august) și Deva (9 – 11 septembrie).

Printre titlurile care se numără în programul propus anul acesta se regăsesc filme multi-premiate, multe nelansate încă în cinema, precum Casa noastră/Utama, câștigătorul marelui trofeu de anul acesta la TIFF; Metronom, distins la Cannes cu Un certain regard; Pentru mine tu ești Ceaușescu, laureat cu trofeul pentru Cel mai bun documentar la TIFF; Miracol, câștigătorul competiției Zilele Filmului Românesc la TIFF; Alcarràs, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale. Selecția e completată de pelicule deja lansate și aclamate de publicul din țară și nu numai – România Sălbatică (Premiul Publicului la TIFF 2021, 3 premii GOPO în 2022), Dineu cu vecinii de sus (5 nominalizări și un trofeu la Premiile Goya), Neidentificat (2 premii la Varșovia IFF, Premiul FIPRESCI la TIFF 2021, 2 premii GOPO în 2022).

Anul acesta Timișoara va fi gazda celor mai multe seri de film în aer liber. Între 21 – 24 iulie cinefilii pot degusta filme premiate în festivalurile internaționale direct din parcarea supraetajată a Shopping City Timișoara. Între 26 – 31 iulie o nouă selecție de filme, a căror proiecție este posibilă datorită finanțării Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte, va rula în Grădina de Vară Capitol a Filarmonicii Banatul, precum și la Cinema Victoria. Programul complet va fi anunțat curând și va include, pe lângă producții în premieră, un moment inedit pe care timișorenii îl pot savura anul acesta: cine-concertul Malombra – unul dintre filmele de început semnate de prolificul cineast italian Carmine Gallone, un clasic al epocii filmelor mute, în acompaniament LIVE pe muzica realizată special pentru el de talentata Simona Strungaru.

Anul trecut Caravana Filmelor TIFF Unlimited a ajuns în 12 orașe, strângând peste 7500 spectatori la cele 40 proiecții de film în aer liber.

Programul complet al tuturor opririlor Caravanei filmelor TIFF Unlimited se va regăsi pe www.tiff.ro.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.