Caravana Zilele Filmului Românesc străbate țara de la Iași la Arad
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-zilele-filmului-romanesc-strabate-tara-de-la-iasi-la-arad/

Ediţia a VII-a a Caravanei Zilele Filmului Românesc intră în acest weekend într-o nouă fază, care începe la Iaşi cu proiecţia peliculei „Fotbal infinit” (2018).

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2018

Ieșenii vor putea vedea cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu la Casa Studenților duminică, 10 iunie, de la ora 12:00. Subiectul filmului pleacă de la povestea reală a unui funcționar local din Vaslui care are curajul să își pună întrebări despre raporturile dintre fotbal și viață, regulile celui mai popular sport din lume și modalități de a le revoluționa. Proiecția va avea loc în prezența protagonistului filmului, Laurențiu Ginghină, care va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Caravana va ajunge apoi la Cinema Arta din Arad, unde joi, 14 iunie, ora 20:00, va fi proiectat filmul „Banditul Whisky” (2017), regia Nimród Antal. Filmul se bazează pe fapte reale și îl are în prim-plan pe Attila Ambrus, un maghiar din România născut în Miercurea Ciuc şi fugit din ţară în anii ’80. Ulterior, în anii ’90, a devenit jucător de hochei pe gheaţă, timp în care a comis jafuri asupra a 27 de bănci în Ungaria.

Alte destinații ale Caravanei Filmului Românesc sunt: Bacău (29, 30 iunie, 1 iulie), Buzău (în zilele de 14, 16, 21, 22, 28, 29 iunie, 5, 6 iulie) și Pucioasa, Dâmbovița (în perioada 22 – 24 iunie). Puteți vedea programul actualizat pe site-ul pe www.filmedefestival.ro/zfr.

Caravana Zilele Filmului Românesc continuă să promoveze producţia autohtonă de film şi să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment, prezentând proiecții cu cele mai recente producții românești premiate la festivaluri.

Selecția include filme precum: Fotbal Infinit (2018), regia Corneliu Porumboiu, Un pas în urma serafimilor (2017), regia Daniel Sandu, Marița (2017), regia Cristi Iftimie, Banditul Whisky (2017), regia: Nimród Antal, Scurtcircuit (2017), regia Cătălin Saizescu, Hawaii (2017), regia Jesús del Cerro, Pororoca (2017), regia Constantin Popescu, 6,9 pe scara Richter (2017), regia Nae Caranfil, Bacalaureat (2016), regia Cristian Mungiu.

Proiecțiile rulează cu precădere în orașe din țară în care nu mai există cinematografe și obiceiul de a merge la cinema este pe cale de dispariție.

Harta Caravanei Zilele Filmului Românesc 2018 a inclus până acum orașele Timișoara, Slobozia, Suceava, Brașov, Sibiu, Iași și Arad.

Program Caravana Zilele Filmului Românesc

Buzău – Amfiteatrul Parcul Tineretului, 14 iunie – 6 iulie

Joi, 14 iunie – „Fotbal Infinit”, r. Corneliu Porumboiu

Sâmbătă, 16 iunie – „Un pas în urma serafimilor”, r. Daniel Sandu

Joi, 21 iunie – „Marița” r. Cristi Iftime

Vineri, 22 iunie – „Banditul Whisky”, r. Nimród Antal

Joi, 28 iunie – „Pororoca”, r. Constantin Popescu

Vineri, 29 iunie – „Hawaii”, r. Jesús del Cerro

Joi, 05 iulie – „Bacalaureat”, r. Cristian Mungiu

Vineri, 06 iulie – „6.9 pe scara Richter”, r. Nae Caranfil

Programul va fi actualizat pe site-ul pe www.filmedefestival.ro

Caravana Zilele Filmului Românesc este un proiect organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, prezentat de BCR și finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.