Care sunt cele mai mari spargeri din istoria artei
https://www.ziarulmetropolis.ro/care-sunt-cele-mai-mari-spargeri-din-istoria-artei/

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?   Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în […]

Un articol de Andrada Văsii|5 februarie 2013

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?

 

Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în istoria artei şi o mare ameninţare anuală pentru muzee şi colecţionari. Jocul a devenit atât de periculos, încât FBI a format o echipă specială de 14 agenţi care să recupereze obiectele pentru că, după cum spun statisticile, în fiecare an se pierd 6 milioane de dolari odată cu tablourile.

Unul dintre furturile recente de pe lista FBI-ului este cel al tabloului de Renoir, Madeleine Leaning on Her Elbow with Flowers in Her Hair, o pictură impresionistă furată dintr-o locuinţă din Houston. În 2011, un hoţ cu mască de ski a intrat peste femeia care locuia în acea casă, a ameninţat-o cu pistolul şi de atunci nimeni nu a mai văzut tabloul. FBI spune că oferă o recompensă de 50 000 de dolari pentru cel care îl va găsi. Dar probabil că asta nu înseamnă nimic în comparaţie cu valoarea de un milion de dolari a picturii.

În 1990, doi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în Isabelle Stewart Gardener Museum din Boston şi au furat 13 obiecte de artă. Printre ele, Concertul de Johannes Vermeer şi The Storm on the Sea of Galilee de Rembrandt. Prima este considerată cel mai scump tablou furat vreodată, valorând 200 de milioane de dolari, iar cea de-a doua 50 de milioane. În total, pagubele de la acest muzeu au ajuns la 500 de milioane de dolari şi niciuna dintre operele de artă nu a mai fost găsită.

 

Sursa: Mediafax

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".