Cărtărescu, Hurezeanu şi Salman Rushdie, printre cei mai vânduţi autori la Gaudeamus 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-hurezeanu-si-salman-rushdie-printre-cei-mai-vanduti-autori-la-gaudeamus-2015/

„Solenoid” de Mircea Cărtărescu, „Biblia pierdută” de Igor Bergler, „Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată” de Karl Ove Knausgard şi „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” de Emil Hurezeanu se situează pe locuri fruntaşe în topul celor mai vândute titluri la Târgul Internaţional Gaudeamus.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2015

Peste 700 de evenimente editoriale și profesionale s-au derulat în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de învățătură, în perioada 18 — 22 noiembrie, sub sloganul „Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”. La această ediție, cititorii au fost așteptați de cei peste 300 de expozanți cu sute de mii de titluri, sute de evenimente derulate non-stop pe parcursul celor cinci zile ale târgului, cu invitați speciali și numeroase ateliere de creație, dedicate celor mai tineri vizitatori, ori cu expoziții.

La Humanitas,

pe primul loc s-a situat „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, cu peste 1.000 de exemplare vândute, „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea și desfacerea unui mit” de Lucian Boia, „Dialoguri de duminică” de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, „Și eu am trăit în comunism”, publicat în cordonarea Ioanei Pârvulescu, și „Cartea simțurilor”, un volum coordonat de Dan C. Mihăilescu.

Pentru Humanitas Fiction,

în top 5, pe primul loc figurează „Femeia în fața oglinzii” de Eric-Emmanuel Schmitt, „Laur” de Evgheni Vodolazkin, „Supunere” de Michel Houellebecq, „Țara Zăpezii” de Yasunari Kawabata și „Moartea la Deptford” de Anthony Burges.

La Curtea Veche Publishing,

în ordinea vânzărilor, topul se prezintă astfel: „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” de Emil Hurezeanu, „Comfort Food” de Jamie Oliver, „Săvârșin. Detaliu”, de principesa Margareta și principele Radu, „Carol I. Primul și cel mai mare rege al românilor” de Adrian Cioroianu și Andrei Radu și „Connected” de Christakis și Fowler.

La Editura Polirom,

pe primul loc în topul vânzărilor se află romanul „Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți” de Salman Rushdie, urmat de „Du-te și pune un străjer” de Harper Lee, pe locul trei — „Ucenicul arhitectului” de Elif Shafak, pe locul patru — „Drumul către libertate” de Yeonmi Park, urmat pe locul cinci de „Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN” de Bill Bryson.

La Editura Cartea Românească,

pe primul loc în topul celor mai vândute cărți se află „Imperiul fetelor bătrâne” de Liliana Corobca, pe locul doi sunt cele două cărți din seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun — „Compunere cu paralele inegale” și „Scriitorul și puterea”, iar pe locul trei — „Sesiunea de toamnă” de Eugen Negrici. Pe locul patru s-a situat „Călătorii și călătoriile în literatura română” de Mircea Anghelescu, iar pe locul cinci — „Puțin sub linie” de Robert Șerban.

La Corint,

cele mai vândute: „Dezastrul de la Cernobîl” de Svetlana Aleksievici, „Atlasul istoric Duby”, „Mesele de odinioară de la Palatul Regal la Târgul Moșilor”, „Magisterium” (volumul l) și „Misterul din Hanul Pungașilor” de Kate Milford.

La Editura Litera,

în Top 5, conduce „Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată” de Karl Ove Knausgard, autobiografia lui Knausgard, pe locul al doilea aflându-se „O cale

 "Biblia pierdută" de Igor Bergler.

„Biblia pierdută” de Igor Bergler.

îngustă spre nordul îndepărtat” de Richard Flanagan, pe locul al treilea se situează cărțile de colorat pentru adulți „Grădina secretă” și „Pădurea fermecată”, pe locul al patrulea se află cartea „De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei”, scrisă de doi dintre cei mai importanți experți din lume în domeniul dezvoltării, Daron Agemoglu și James A. Robinson, pe locul al cincilea fiind „Atlasul mondial al vinului” de Hugh Johnson și Jancis Robinson, o carte deosebită lansată în prezența Aureliei Vișinescu, a lui Mircea Dinescu și Cătălin Păduraru.

În topul cărților pentru copii, cel mai bine vândute la editura Litera se află seria „Descendenții”, cu două titluri — „Povestea filmului” și „Jurnalul lui Mal”—, iar pe locul al treilea „Bunul dinozaur”, carte care va fi și ecranizată la final de noiembrie.

La Editura RAO,

cea mai vândută carte a fost „Biblia pierdută” de Igor Bergler.

Topul trei al celor mai bine vândute cărți la Editurii ALL

este condus de volumul „Al treilea cimpanzeu — Evoluția și viitorul Omului” de Jared Diamond, urmat de „Psihologia pozitivă. Ce ne menține fericiți, optimiști și motivați” de Charlotte Style. Clasamentul este completat de cel de-al treilea volum din seria „Pisicile războinice”, „Pădurea secretelor”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Maria Androne, PR-ul editurii.

Pentru Editura Nemira

a fost un mare succes jurnalul de creație „Sculptând în timp” de Andrei Tarkovski, apărut în colecția Yorick. Fiindcă este o premieră în România și este unul dintre cei mai mari cineaști ai secolului XX, oamenii au venit și au cumpărat cartea. Pe locul doi, ca popularitate, a fost „Cavalerul celor șapte regate” de George Martin, iar pe locul trei s-a situat o carte din Colecția Babel, de literatură contemporană — „Viața elfilor”, de Muriel Barbery.

Foto: Cărtărescu, Hurezeanu şi Salman Rushdie,  Gaudeamus 2015 – facebook

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.