Cărtărescu, nominalizat la Premio Strega Europeo 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-nominalizat-la-premio-strega-europeo-2016/

Scriitorul român Mircea Cărtărescu, cu romanul „Orbitor. Corpul”, se numără printre finaliştii celei de-a treia ediţii a Premio Strega Europeo. Premio Strega — cel mai prestigios premiu literar italian are o vechime de aproape 70 de ani şi a fost decernat unor scriitori precum Alberto Moravia, Massimo Bontempelli, Elsa Morante, Dino Buzzati, Umberto Eco sau Claudio Magris.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2016

Romanul „Orbitor. Corpul”, este publicat în limba italiană de către editura Voland în traducerea binecunoscutului românist italian Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa).

Marți, scriitorii candidați sunt protagoniștii unei întâlniri special dedicate de către Festivalul Internațional Letterature în ambientul deosebit de sugestiv de la Basilica di Massenzio din Roma.

În timpul serii autorii vor citi câte un text inedit conform temei alese pentru ediția din acest an a festivalului: „Memorie/Amintiri”. La finalul lecturilor va fi anunțat câștigătorul premiului.

Mircea Cărtărescu va citi textul inedit „Lettera dalla soglia del ricordo”/”Scrisoare din pragul memoriei” inspirat de tema festivalului.

Serata va fi completată de participarea lui William Finnegan, laureat al Premiului Pulitzer 2016; de lecturile lui Filippo Nigro și de muzica interpretată de Enrico Pieranunzi (pian). Institutul Cultural Român sprijină participarea autorului român.

Cinci candidaţi

Cei cinci autori care concurează la premiul din acest an sunt:

Mircea Cărtărescu (România), „Orbitor.Corpul” / „Abbacinante. Il corpo”, traducere de Bruno Mazzoni, Editura Voland 2015;

Annie Ernaux (Francia), „Gli anni”, traducere de L. Flabbi, Editura L’orma 2015;

Ralf Rothmann (Germania), „Morire in primavera”, traducere de R. Cravero, Editura Neri Pozza 2016;

Kerry Hudson (Regatul Unit, Scotia), „Sete”, traducere de F. Aceto, Editura Beat 2015;

Ricardo Menéndez Salmón (Spagna), „Bambini nel tempo”, traducere de C. Tarolo, Editura marcos y marcos 2015.

Foto: Mircea Cărtărescu – facebook

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.