“Solenoid”-ul lui Cărtărescu primiat la Paris. “Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward (…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/solenoid-ul-lui-cartarescu-a-primit-premiul-transfuge-cred-ca-fb-ne-pune-vietile-pur-si-simplu-pe-fast-forward/

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a fost recompensat, la finalul lunii trecute, cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Un articol de Petre Ivan|2 Septembrie 2019

Toamna literară aduce pe standurile librăriilor franceze un roman care a fost deja primit ca un eveniment în alte ţări şi pe alte meridiane, este vorba de “Solenoid” de Mircea Cărtărescu.

Traducerea franceză este semnată de Laure Hinckel, care le-a deschis multe ferestre în Franţa scriitorilor de limba română.

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul lui Mircea Cărtărescu (63 de ani) a fost recompensat cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Miercuri 28 august, în librăria Delamain, una dintre cele mai vechi din Paris, romanul lui Cărtărescu s-a întâlnit pentru prima dată cu cititorii francofoni iar Oriane Jeancourt, redactorul şef pentru secţiunea literară a revistei, a anunţat decernarea premiului.

*

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum

“Am stat două luni fără Facebook. Știam că nu sunt “adictiv” de felul meu și totuși m-a mirat ușurința cu care am putut renunța la viciul ăsta cotidian. Nu i-am simțit lipsa în niciun fel. Am uitat că există FB și mi-am văzut de viață, pur și simplu, ca înaintea apariției sale. O consecință e că timpul mi s-a dilatat deodată enorm. Vara asta, deși a fost cea mai goală de informație și evenimente din toate câte mi le amintesc, mi s-a părut acea Long Hot Summer cu Ben Quick aka Paul Newman din trecutul meu cețos.

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum. Aș fi putut foarte bine să mă las definitiv, dar eu nu sunt omul extremelor. O să merg mai departe, dar mai cătinel, postând numai când n-o să am chiar nimic de spus. Plus informația de care voi crede că e nevoie pentru cei care mă citesc, cam același lucru până la urmă.” – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook, după o pauză de două luni de zile

Foto: Cărtărescu, Solenoid – facebook

20
/09
/19

Marți, 8 octombrie 2019, îndrăgitul scriitor Mihail Șișkin, considerat cel mai important autor rus contemporan și singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, revine în București la invitația Curtea Veche Publishing, pentru o întâlnire cu publicul și o sesiune de autografe la Ateneul Român, începând cu ora 19.00. Intrarea la eveniment este gratuită și accesul în sală se va face până la ora 18.50.

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

11
/09
/19

Asociația Fascination, în parteneriat cu Fun Science Romania și televiziunea educațională Da Vinci, lansează emisiunea ,,Știința Altfel” pe canalul de youtube ,,Profesorul Trasnit TV”. Emisiunea își propune să ofere o perspectivă amuzantă, trăsnită și interactivă asupra lecțiilor de fizică și chimie ce se regăsesc în programa școlară.

11
/09
/19

Ieri a avut loc conferința de lansare a celei de a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași în perioada 2-6 octombrie 2019.

07
/09
/19

Julius Meinl, în parteneriat cu asociația Arta nu Mușcă, anunță lansarea Tramvaiului Poeziei. Acesta va circula pe ruta tramvaiului 1, în perioada 10 septembrie – 01 octombrie, și va transforma fiecare călătorie într-un moment de relaxare. Va întâmpina călătorii cu decoruri speciale, cărți de poezie, cafea, muzică și multe alte surprize.

02
/09
/19

Pentru a înțelege cum a funcționat mitul poetului după căderea comunismului ne-am întors la o lucrare deja de referință: „Mihai Eminescu, Românul Absolut. Facerea și desfacerea unui mit”, de Lucia Boia (editura Humanitas).

29
/08
/19

Povestea adevărată a pakistanezei condamnată la moarte pentru blasfemie în mileniul III a făcut înconjurul lumii. Asia Bibi a fost eliberată în 2018, după 8 ani de închisoare în condiții crâncene. Astăzi trăiește în Canada, după ce a învins un sistem care a reușit să facă nenumărate victime.

Page 1 of 9512345...102030...Last »