“Solenoid”-ul lui Cărtărescu primiat la Paris. “Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward (…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/solenoid-ul-lui-cartarescu-a-primit-premiul-transfuge-cred-ca-fb-ne-pune-vietile-pur-si-simplu-pe-fast-forward/

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a fost recompensat, la finalul lunii trecute, cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Un articol de Petre Ivan|2 Septembrie 2019

Toamna literară aduce pe standurile librăriilor franceze un roman care a fost deja primit ca un eveniment în alte ţări şi pe alte meridiane, este vorba de “Solenoid” de Mircea Cărtărescu.

Traducerea franceză este semnată de Laure Hinckel, care le-a deschis multe ferestre în Franţa scriitorilor de limba română.

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul lui Mircea Cărtărescu (63 de ani) a fost recompensat cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Miercuri 28 august, în librăria Delamain, una dintre cele mai vechi din Paris, romanul lui Cărtărescu s-a întâlnit pentru prima dată cu cititorii francofoni iar Oriane Jeancourt, redactorul şef pentru secţiunea literară a revistei, a anunţat decernarea premiului.

*

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum

“Am stat două luni fără Facebook. Știam că nu sunt “adictiv” de felul meu și totuși m-a mirat ușurința cu care am putut renunța la viciul ăsta cotidian. Nu i-am simțit lipsa în niciun fel. Am uitat că există FB și mi-am văzut de viață, pur și simplu, ca înaintea apariției sale. O consecință e că timpul mi s-a dilatat deodată enorm. Vara asta, deși a fost cea mai goală de informație și evenimente din toate câte mi le amintesc, mi s-a părut acea Long Hot Summer cu Ben Quick aka Paul Newman din trecutul meu cețos.

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum. Aș fi putut foarte bine să mă las definitiv, dar eu nu sunt omul extremelor. O să merg mai departe, dar mai cătinel, postând numai când n-o să am chiar nimic de spus. Plus informația de care voi crede că e nevoie pentru cei care mă citesc, cam același lucru până la urmă.” – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook, după o pauză de două luni de zile

Foto: Cărtărescu, Solenoid – facebook

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

Page 1 of 9912345...102030...Last »