Carte pentru weekend: „Fericire”, de Aminatta Forna
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-pentru-weekend-fericire-de-aminatta-forna/

Aminatta Forna, autoare tradusă în peste 20 de ţări, nominalizată la Orange Prize for Fiction şi premiată cu Commonwealth Writers’ Prize (2011), ne propune „Fericire”, roman publicat în România de editura Vellant.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Dacă ai fi în război, ai ucide – sau te-ai lăsa ucis? Iată una dintre întrebările fundamentale ale unui roman despre iubire și traumă, natură urbană și natură umană.

Fericire este povestea a doi oameni de știință confruntați cu trecutul, marginalitatea, iubirea și posibilitatea conexiunii. Cei doi sunt însoțiți de o armată însuflețită de vulpi, coioți, papagali, măturători de stradă, statui vivante și agenți de parcare, locuitori ai Londrei care acum ies la iveală și nu ratează nicio misiune de salvare – dacă nu e vorba despre ei înșiși.

Aminatta Forna scrie cu detalii luxuriante, lansând câte-o șarjă de idei palpitante și deconstruind-o, înțelegându-și personajele până la ultimul resort, dar lăsându-le să acționeze în ritmul trăirii.

Amintind uneori de stilul lui Michael Ondaatje, Fericire este o meditație pe marile teme: iubirea și moartea, cruzimea și mila. Dar Forna transformă această materie primă într-o creație flamboaiantă, cu siguranță și delicatețe sublime.Washington Post

„O carte despre haosul glorios, ireductibil al umanității, plină de durere, conștientizare și bucurie. Nu vrea să ne facă să ne simțim bine; vrea să ne facă să simțim tot.” Times Literary Supplement 

AMINATTA FORNA s-a născut în Scoția, a fost crescută în Sierra Leone și Marea Britanie și și-a petrecut copilăria în Iran, Thailanda și Zambia. Acidă și directă atât în scris, cât și ca prezență publică, Aminatta Forna este autoarea a trei romane: The Hired Man, The Memory of Love (premiat cu Commonwealth Writers’ Prize și nominalizat la Orange Prize for Fiction, 2011) și Ancestor Stones, și a unui volum de memorii, The Devil that Danced on the Water. Eseurile ei au apărut în Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer și Vogue. Este membră a Royal Society of Literature și a Folio Academy. A primit Windham Campbell Award de la Universitatea Yale, Hurston Wright Legacy Award, Liberaturpreis în Germania.

În prezent, Aminatta Forna are funcția de Lannan Visiting Chair of Poetics la Universitatea Georgetown și predă scrierea creativă la Universitatea Bath Spa.

Foto: Nina Subin

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.