Cartea cetăţii doamnelor, de Christine de Pizan, prima utopie feministă din literatura universală
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-cetatii-doamnelor-de-christine-de-pizan-prima-utopie-feminista-din-literatura-universala/

Curajoasă şi erudită apologie a virtuţilor femeilor, Cartea cetăţii doamnelor este considerată îndeobşte prima utopie feministă din literatura universală şi a devenit un model pentru literatura feminină ulterioară.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2015

La Editura Polirom a apărut recent un nou volum, în ediţie bilingvă, în colecţia „Biblioteca medievală” (coordonată de Alexander Baumgarten) ce se adresează filosofilor, filologilor, medieviştilor, precum şi publicului pasionat de valorile culturale ale Evului Mediu european: Cartea cetăţii doamnelor de Christine de Pizan, traducere, studiu introductiv şi note de Reghina Dascăl.

Figură de referinţă a Evului Mediu tîrziu, Christine de Pizan a fost una dintre primele scriitoare care au semnat cu propriul nume şi a jucat un rol crucial în apariţia şi desfăşurarea primei mari polemici literare din cultura europeană – cea din jurul capodoperei lui Jean de Meun, Le Roman de la Rose.

Apărută în 1405, Cartea cetăţii doamnelor încearcă să spulbere prejudecăţile, larg răspîndite la acea vreme, privind inferioritatea femeilor.

Christine de Pizan propune o societate alegorică în care cuvîntul „doamnă” desemnează o femeie nu neapărat de origine nobilă, dar cu spirit nobil.

Christine de Pizan imaginează un oraş ideal al doamnelor unde nu există trepte sociale sau ranguri nobiliare şi îl populează cu figuri de sfinte, eroine, poete sau regine ce ilustrează imensul potenţial creator pe care femeile îl pot oferi lumii.

Christine de Pizan

Christine de Pizan (1364 – cca 1430) a fost o scriitoare italo-franceză din Evul Mediu tîrziu, care a trăit la curtea mai multor duci şi a regelui Franţei Carol al VI-lea.

Autoare a 41 de lucrări scrise în franceza medievală, ce includ biografii, poezii, cărţi de sfaturi pentru femei, dar şi această remarcabilă utopie politică, Cartea cetăţii

doamnelor, încheiată în 1405.

Foto: Cartea cetăţii doamnelor, Christine de Pizan – Polirom

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.