Cărțile autorilor români: „Quilt” de Veronica D. Niculescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-autorilor-romani-quilt-de-veronica-d-niculescu/

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest şi se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediţie a târgului.

Un articol de Ziarul Metropolis|6 iunie 2023

Cu acest volum de povestiri, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, în care personaje sunt oameni și animale, cupluri deznădăjduite în vremuri teribile, prieteni care se văd rar și vorbesc limbi diferite, copii și părinți, teckeli blânzi și cămile pierdute de la circ, dar și dragostea și disperarea, dulceața și amărăciunea insuportabilei ușurătăți a zilelor noastre, se naște o carte care vorbește despre neajunsul de-a trebui să trăiești atunci când simți că nu se mai poate trăi. Și, deloc paradoxal, despre frumusețea explozivă, copleșitoare a lumii, atunci când e ea mai chinuită și suferința ei e mai mare.

FRAGMENT

Ne strecuram acum pe trotuarul îngustat şi mai tare de maşinile parcate pe­o parte. Mergeam în faţa Anielei, între şirul de maşini şi gardul de fier forjat al unui restaurant şi am tăcut un pic, cât să depăşim ultima maşină şi să revenim una lângă alta.

— Aşa, ş-i­n afară de poză mai era şi o filmare: M.M. intră în cameră, pare să fie sufrageria ei, mult după ce soţul şi copiii s­-au culcat, ea intră acolo pe furiş, merge tiptil, se vede că face întreaga filmare cumva hoţeşte, nu vrea să fie auzită, nu vrea să fie surprinsă. Ţi-­o poţi imagina păşind desculţă sau în ciorapi. Se apropie cu camera aia mică de filmat într­-o mână şi, privindu­-se în oglinda de pe perete, într-­o tăcere deplină, ridică cealaltă mână şi o flutură uşor, de adio. Dar gestul e unul frânt, întrerupt: mâna se duce la gură, a groază. Şi M.M. rămâne aşa un timp, privindu­-se împietrită, pe lângă camera de filmare, de parcă ar fi văzut o arătare.

— M.M.!…

— M.M. O arătare. Şi gestul ăsta – hai să traversăm repede, mai prindem verdele ăla –, gestul ăsta, când ea l­a făcut, a fost de parcă mă vedeam pe mine. Nu ştiu să-­ţi explic, dar era ceva ce am mai văzut. M-­am văzut pe mine privindu-­mă în oglindă, doar ochi şi groază, cu mâna la gură. În nopţile alea în care… – dar despre asta o să vorbim altă dată, dacă o să vorbim. În tot cazul, atâta pot să-­ţi spun, fiindcă asta ştiu cu precizie, atunci era ca şi cum mi­-aş fi luat adio nu de la alţii – nu soţ, nu copil –, ci de la mine. Şi asta era ceea ce mă trezea în clipele alea şi mă îngrozea. Cum să-­ţi spun? Vedeam deodată în oglindă femeia pe care aveam s­-o omor. Şi ştii ce e ciudat? Dar chiar că-­i ciudat, nici nu ştiu cum să zic ca să nu sune aiurea: simţeam un soi de milă pentru ea, ca pentru o străină, mai ales că – asta e partea care o să sune aiurea – părea o femeie drăguţă. O femeie drăguţă căreia-­i făceam o mare porcărie. Disperarea aia de pe chipul ei împietrit, obrazul tras, ochii plânşi şi uscaţi, tremurul mâinii – o mână străină pe-­o faţă străină –, părul răvăşit; deruta totală, ca o ceaţă groasă prin care pluteşte vaporul ăsta al hotărârii pe care ai luat­-o deja. Străina asta se uită la tine din ramă: „Ce­-mi faci?“. Femeia speriată din oglindă, pe care cineva numit „eu“ a hotărât s­-o omoare, femeia despre care aflam atunci că nu va mai trăi pentru că aşa a decis „eu“, o forţă din ea şi de dincolo de ea. De ea mi­-era milă şi pe ea n­-o pricepeam decât într­-o oarecare măsură când o priveam din afară, aşa cum ţi­-e milă de M.M. şi cum n-­o pricepi decât într-­o oarecare măsură când îşi face cu mâna în filmare: de ce vrea să moară? De ce nu se poate linişti? De ce atâta tulburare? Dar e ciudat să pui asemenea întrebări, nu-­i aşa? Asta întreabă fanii care văd doar succesul, strălucirea şi pun egal între toate astea şi fericire sau măcar linişte, nu­-i aşa? Asta întreabă reporterii, după.

Se însera. Se făcuse târziu, mult mai târziu decât plănuiserăm să stăm în oraş. Se albăstrise totul în jur, era ora magică a acuarelei din serile de la sfârşitul verii, când cerul coboară pe pământ de parcă i s-­ar fi fisurat călimara şi lichidul de-­un albastru intens ar începe să întineze sugativa groasă în care trăim noi, mai înaintând vitejeşte în propriile noastre vieţi, mai împiedicându­-ne-­n câlţii şi puful de hârtie ca­-n nişte veritabile jungle… Tremuram, dar mi­-era bine cu Aniela lângă mine şi eram uluită că-­i spuneam toate astea. Însă când am tăcut m­-am simţit deodată sleită. Şi-­am ştiut că în noaptea aceea o să adorm greu, târziu, supărată pe mine şi pe tot ce­-a îndrăznit gura mea să zică despre mine.

Prietena mea tăcea, de felul ei era foarte tăcută, iar când vorbea îşi alegea cu grijă cuvintele şi asta­-mi plăcea mult la ea. Ni se auzeau paşii pe asfalt şi pielea tălpilor noastre lipindu-­se şi dezlipindu­-se de pielea din interiorul sandalelor, un sunet foarte intim pe care l­-am asociat mereu cu verile lungi ale copilăriei şi cu mirosurile femeieşti. M­-am rotit uşor – ajunseserăm în intersecţia noastră, lângă agenţia de turism de la parterul unui bloc, în locul unde trebuia să ne luăm la revedere – şi atunci, când ne pregăteam de despărţire, schimbând câteva vorbe inofensive, i-­am privit bărbia şi nasul, sprâncenele, gura. Nu căutam presupusele defecte despre care ea îmi vorbise, mai curajoasă sau mai inconştientă ca mine, dar numai în treacăt, de parcă ar fi trecut cu o pensulă de machiaj peste ele: o fină atingere cu firişoarele de păr de căprioară, din tuşe rapide, ca să nu se lipească strat gros de pudră pe ele şi să nu se contureze astfel şi mai tare.

Veronica D. Niculescu (n. 1968), scriitoare și traducătoare. A publicat: Adeb, povestiri (Limes, 2004, Liternet, 2005); Orchestra portocalie, povestiri (Cartea Românească, 2008); Basmul Prințesei Repede-Repede, în colaborare cu Emil Brumaru (Polirom, 2009); Roșu, roșu, catifea, povestiri (Casa de Pariuri Literare, 2012); Floribunda, povestiri alese (TipoMoldova, 2012); Simfonia animalieră (Casa de Pariuri Literare, 2014); Cad castane din castani, dialoguri, în colaborare cu Emil Brumaru (Polirom, 2014); Hibernalia (Casa de Pariuri Literare, 2016); Spre văi de jad și sălbăție, roman (Polirom, 2016); O vară cu Isidor, carte pentru copii (Polirom, 2017); Toți copiii librăresei, roman (Polirom, 2020); Luchian. Ochii, sufletul, mâna, biografie romanțată (Polirom, 2020); Iarna lui Isidor, carte pentru copii (Polirom, 2020); Simfonia animalieră (ediție definitivă, împreună cu Hibernalia) (Polirom, 2021); Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib (Polirom, 2021); Grădina pământeană a Prințesei de Marți, carte pentru copii (Arthur, 2022). Cărțile sale au fost nominalizate la cele mai importante premii naționale și au primit Premiul pentru Debut al USR Sibiu (2005), Premiul revistei Tiuk! pentru proză scurtă (2013), Premiul „Cercul Literar de la Sibiu”, USR Sibiu (2015), Premiul „Cartea anului”, USR Sibiu (2017), Premiul pentru Proză, USR Sibiu (2021), Premiul Observator Lyceum în cadrul Premiilor Observator cultural (2021). A tradus din Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Lewis Carroll, Siri Hustvedt și alții. Premiul „Antoaneta Ralian” pentru Traducere la Târgul de Carte Gaudeamus (2016). Premiul pentru Traducere la Gala Premiilor Observator cultural (2017).

Prietena mea tăcea, de felul ei era foarte tăcută, iar când vorbea îşi alegea cu grijă cuvintele şi asta­-mi plăcea mult la ea. Ni se auzeau paşii pe asfalt şi pielea tălpilor noastre lipindu-­se şi dezlipindu­-se de pielea din interiorul sandalelor, un sunet foarte intim pe care l­-am asociat mereu cu verile lungi ale copilăriei…

Fotografie de Lucian Niculescu

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.

24
/05
/23

Autori laureați cu cele mai importante premii literare internaționale, autori îndrăgiți de cititorii români, cu traduceri recente, cărți ce stau la baza unor ecranizări celebre, recuperări necesare sau traduceri noi ale unor cărți-cult – o ofertă bogată de noi titluri îi așteaptă pe cititori la Bookfest 2023 în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

24
/05
/23

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție a Salonului Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, în pavilionul B2.

23
/05
/23

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi va avea Italia ca invitat de onoare.

23
/05
/23

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la prețuri speciale și o Cutie Neagră a poeziei române îi așteaptă la standul Institutului Cultural Român pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023 la Complexul expozițional Romexpo (Pavilionul B2).

18
/05
/23

În așteptarea Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo între 24 și 28 mai, vă invităm să descoperiți cele mai noi titluri de autori români. Vă oferim un fragment din romanul „Acasă, departe” de Adrian G. Romila, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.