Cărțile lunii noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-lunii-noiembrie/

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină” de Fang Fang şi „Zâmbeşte” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărţile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acţiune are pe fundal oraşul Napoli completează lista.

Un articol de Alina Vîlcan|6 noiembrie 2020

Bine ai venit în America!
de Linda Boström Knausgård (Editura Pandora M)

„A trecut mult timp de când am încetat să vorbesc.” Cu această frază își deschide suedeza Linda Boström Knausgård micro-romanul publicat în original în 2016 și apărut recent și în limba română, în noua colecție Anansi World Fiction, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu la editura Pandora M.

Poetic și extrem de concis, de o limpezime tăioasă, Bine ai venit în America! este povestea unei fetițe care alege să înfrunte o puternică dramă de familie prin tăcere. Ea l-a rugat pe Dumnezeu ca tatăl ei să moară și tatăl ei a murit, ea este fiica unei remarcabile actrițe de teatru și sora unui adolescent agresiv obsedat de muzică, ea și-a însoțit mama în culisele spectacolelor și și-a vizitat tatăl în spitale de boli psihice, ea s-a născut într-o „familie a luminii” și păstrează cele mai frumoase amintiri de pe o barcă de pescuit.

Tăcerea ei este ca o întoarcere către ceea ce contează, o extirpare a cuvântului atunci când nimic nu mai e de spus, o pledoarie pentru un limbaj esențializat, limbaj pe care autoarea suedeză îl utilizează cu o măiestrie care trădează poeta din spatele prozatoarei (Boström Knausgård a debutat ca poetă în 1998) pe parcursul tuturor celor 110 pagini care compun acest poem în proză de-o frumusețe năucitoare.

Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină
de Fang Fang (Editura Polirom)

Timp de două luni, începând din 25 ianuarie, Fang Fang a ținut un jurnal online în centrul căruia se află începutul epidemiei de COVID-19, așa cum l-au trăit locuitorii din Wuhan, orașul în care scriitoarea chineză și-a petrecut întreaga viață.

Confruntarea cu o boală necunoscută, atitudinea autorităților chineze care mai întâi au indus în eroare populația prin declarații false, frica, măsurile de izolare, reacțiile oamenilor, moartea – toate acestea sunt abordate de Fang Fang cu o luciditate uluitoare ținând cont de condițiile în care își ține jurnalul.

Însemnările sale online au fost reunite rapid într-un volum în limba engleză, tradus între timp în numeroase limbi. Axat pe un mesaj responsabil și altruist, pe detaliile vieții de zi cu zi și pe gestionarea unei situații de criză majoră atât la nivel personal, cât și național, Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină este o lectură necesară pentru a înțelege mai bine ceea ce trăim azi.

Zâmbește

de Roddy Doyle (Editura Humanitas Fiction)

Poate că ceea ce atrage cel mai mult la romanul de față semnat de Roddy Doyle este spiritul irlandez.

Scriitorul își invită astfel cititorul într-o incursiune tipic irlandeză, din care nu lipsesc pub-urile din Dublin, cu conversațiile lor întâmplătoare din care cine știe câte povești nu se vor fi născut, cu școlile catolice de băieți de altădată, cu frânturile de cotidian în care își fac loc berile, taxiurile și amintirile.

Victor Forde, un bărbat trecut de 50 de ani, își rememorează existența provocat de o întâlnire întâmplătoare într-un pub și poate și de criza vârstei de mijloc care i-a adus un divorț.

Încă de la început, ai impresia că protagonistul își ia viața de la capăt, ceea ce îi oferă prilejul unei meditații asupra a tot ceea ce a trăit până atunci, rezultând o întoarcere în trecut cât se poate de curajoasă, în stare să privească în față orice traumă, să înfrunte orice sentiment al ratării, oricât de periculos, și să meargă mai departe prin lumea aceea acut irlandeză.

Focus: Napoli

Piranha. Copiii Camorrei
de Roberto Saviano (Editura Art)

Amintind, prin atmosfera creată, de Portocala mecanică a lui Anthony Burgess și, mai ales, de Băieții străzii de Pasolini, Piranha. Copiii Camorrei este un roman alert, a cărui acțiune este plasată în cartierele rău-famate ale orașului Napoli, acolo unde îl regăsim pe Nicolas Fiorillo, adolescentul de 15 ani, în mijlocul găștii lui, străbătând în viteză străduțele mizere pe scuterele lor emblematice până în mijlocul traficanților de droguri și al ororilor crimei organizate, unde clanurile se ciocnesc cu brutalitate.

Fiorillo se visează un nelegiuit bogat în centrul unei lumi dominată de teroare, în care nevinovații plătesc cu viața păcate niciodată comise. Inspirat de articolele din presa italiană despre copiii care adesea conduc afaceri ilegale deloc de neglijat, speriind cartiere întregi, Saviano vorbește și de această dată cu un indiscutabil curaj despre problemele acute ale orașului în care s-a născut.

Viața mincinoasă a adulților
de Elena Ferrante (Editura Pandora M)

Giovanna, protagonista celui mai nou roman semnat de Elena Ferrante, publicat în original în 2019 și apărut recent și la noi, la Editura Pandora M (în colecția Anansi), este o adolescentă dintr-un cartier elitist din Napoli.

Fiica unor profesori respectați, Giovanna se confruntă cu o căutare de sine care oscilează între ceea ce este – o fată de condiție bună, cu o educație aleasă – și ceea ce ar putea deveni – o rebelă, o incultă, o marginală, după chipul și asemănarea acelei mătuși malefice de la periferia orașului, despre care părinții săi evită să vorbească.

Pornind de aici, tânăra declanșează o veritabilă dramă de familie, a cărei desfășurare pune față în față două realități paralele – una cunoscută și plină de rafinament, dar tributară aparențelor, cealaltă misterioasă, vulgară, deopotrivă atrăgătoare și dezgustătoare. Pe fundalul unei povești care atrage mai ales prin dozajul de tensiune (ceea ce face ca romanul să aibă efectul unui serial care creează dependență), se desfășoară în toată splendoarea orașul Napoli, dar și o problematică feministă, căci Ferrante trage încă o dată un semnal de alarmă cu privire la felul cum puterea masculină este exercitată asupra femeilor, încă din copilărie, aspect evidențiat chiar din deschiderea romanului: „Cu doi ani înainte să plece de acasă, tata i-a spus mamei că sunt foarte urâtă”. Un roman absolut încântător, în centrul căruia stau frumosul și urâtul, binele și răul!

Timp de două luni, începând din 25 ianuarie, Fang Fang a ținut un jurnal online în centrul căruia se află începutul epidemiei de COVID-19, așa cum l-au trăit locuitorii din Wuhan, orașul în care scriitoarea chineză și-a petrecut întreaga viață.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.