Cărțile iernii. Recomandări de lectură pentru toate vârstele
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-iernii-recomandari-de-lectura-pentru-toate-varstele/

Ziarul Metropolis vă propune 10 cărţi noi pentru o iarnă ca-n poveşti.

Un articol de Alina Vîlcan|21 decembrie 2020

Raftul cu ficțiune

Gândacul

de Ian McEwan (Editura Polirom)

Gândacul britanicului Ian McEwan este o Metamorfoză întoarsă care captează cititorul încă de la început. Un început, bineînțeles, ca desprins din Kafka: „Într-o bună dimineață Jim Sams, inteligent, dar în nici un caz profund, se trezi din niște vise zbuciumate pentru a se pomeni transformat într-o creatură gigantică”. Asistăm astfel la transformarea unui gândac în ființă umană, și nu una oarecare, ci chiar prim-ministrul Marii Britanii. Un microroman satiric care propune o savuroasă critică la adresa societății contemporane și a lumii politice britanice și, în același timp, o lectură obligatorie pentru orice contemporan al controversatului Brexit.

Băieții de la Nickel

de Colson Whitehead (Editura Humanitas Fiction)

Cu Băieții de la Nickel, scriitorul american Colson Whitehead a obținut în acest an al doilea premiu Pulitzer din cariera sa, după cel din 2017, pentru romanul Ruta subterană (Editura Humanitas Fiction). Și de această dată, în centrul romanului stă problematica rasială și discriminarea la adresa populației de culoare în America anilor 1960. Nickel, o școală de corecție din Florida acelor ani, este un loc al terorii cu care cititorul face cunoștință prin intermediul lui Elwood, un puști de culoare închis aici pe nedrept. Un cimitir secret, cuvintele lui Martin Luther King Jr., pedepse abuzive și drame personale care au existat cu adevărat, căci romanul este bazat pe fapte reale, însoțesc un destin zguduitor, pe care vă invităm să îl descoperiți în cel mai apreciat roman al anului trecut în SUA.

Autobiografia

de José Luís Peixoto (Editura Pandora M)

Pe fundalul unei Lisabone nouăzeciste, Peixoto scrie un roman despre cum se scrie un roman, punând față în față un tânăr scriitor aflat într-un impas creator și un scriitor de Nobel, nimeni altul decât José Saramago. Autobiografia este în același timp o poveste despre literatură, o poveste de dragoste, o poveste despre singurătate și regăsire, din care nu lipsesc viciile, crizele, suspansul, cartierele mărginașe ale Lisabonei, populate de imigranți, pericolul, cărțile de Saramago care cad din cer în ziua aceea din 1998 când scriitorul obținea premiul Nobel pentru literatură. De un incontestabil rafinament, Autobiografia este o lectură de neratat pentru toți iubitorii literaturii contemporane de calitate!

 

Testamentele

de Margaret Atwood (Editura Art)

Dacă v-ați lăsat fascinați de Povestea slujitoarei, cu siguranță nu veți fi dezamăgiți de continuarea acesteia, căci în Testamentele celebra scriitoare canadiană își provoacă cititorul la o incursiune chiar mai alertă în Galaad, oferind astfel și dezlegarea unora dintre misterele rămase neelucidate în romanul anterior. Vorbind despre anxietățile lumii noastre în cheie distopică, Atwood aduce în prim-plan, ca aproape de fiecare dată în scrierile sale, o abordare cu accente feministe, în care femeile și problemele lor au rolul principal. O lectură care te face să meditezi la condiția femeii și la felul cum aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului.

Fiecare cu povestea lui

de Jean-Paul Dubois (Editura Litera)

Distins cu premiul Goncourt 2019, romanul Fiecare cu povestea lui semnat de francezul Jean-Paul Dubois își plasează acțiunea în Canada, urmărindu-l pe Paul Hansen, intendent al unui imobil din Toulouse, care ispășește o pedeapsă de doi ani într-o închisoare din Montreal. De-o tristețe sfâșietoare, romanul atrage prin maniera în care întâmplările se înlănțuie fără să lase loc plictiselii. În plus, stilul lui Dubois este cât se poate de cuceritor încă de la primele fraze: „Ninge de o săptămână. Așezat lângă fereastră, privesc noaptea și ascult frigul. E zgomot aici, un zgomot aparte, neplăcut (…)”. Fără îndoială, un roman cât se poate de potrivit pentru lecturile iernii!

Ziua a șaptea

de Yu Hua (Editura Humanitas Fiction)

Cu Ziua a șaptea, redescoperim frumusețea literaturii chineze, într-un roman în care tradițiile se împletesc cu modernitatea. Într-o poveste cu adevărat memorabilă, Yu Hua ni-l înfățișează pe Yang Fei, un băiat născut într-un tren și scăpat pe calea ferată, recuperat de un tată adoptiv care îi va dedica întreaga sa viață. Existența lui Yang Fei nu e una obișnuită, iar povestea continuă să îl urmărească și dincolo de moarte, în lumea celor lipsiți de morminte unde își poartă singur doliul. Și fiecare dintre cei întâlniți în lumea de dincolo își spune la rândul său povestea – de la fata care se sinucide pentru că iubitul i-a duruit un iPhone fake până la victima și criminalul care joacă fără oprire șah. O carte alegorică din care nu lipsește critica lucidă la adresa Chinei contemporane în care sărăcia atrage adesea moartea.

Top 3 cărți de non-ficțiune

A fost odată un război

de John Steinbeck (Editura Polirom)

Publicate inițial în New York Herald Tribune, reportajele de război semnate de John Steinbeck sunt scris în Anglia, în Africa și în Italia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din iunie până în decembrie 1943. Steinbeck dezvăluie întâmplări de pe front așa cum nu mulți reporteri au făcut-o, aplecându-se cu aceeași atenție asupra unui gest eroic și asupra unui detaliu la prima vedere insignifiant. Însoțind trupele aliate, vocea sa rămâne cea a observatorului din umbră, care niciodată nu descrie ceea ce vede la persoana I. Urmărind soldații britanici și americani în diverse ipostaze, autorul de Nobel (1962) realizează un tablou de război cu desăvârșire lipsit de patetism, care se întipărește pentru totdeauna în mintea cititorului.

Pământul făgăduinței

de Barack Obama (Editura Litera)

Primul volum din memoriile fostului președinte american Barack Obama, deținător al Premiului Nobel pentru Pace (2009), se oprește asupra ascensiunii politice a celui care avea să devină al 44-lea președinte al SUA și primul afro-american care a ocupat vreodată această poziție. Rememorând visuri de tinerețe și primii pași în mediul politic, dar și întâmplări trăite la Casa Albă, dintre care unele de o importanță covârșitoare, precum autorizarea operațiunii Neptune’s Spear al cărei rezultat a fost uciderea lui Osama bin Laden, dar și detalii ale vieții personale, precum povestea de dragoste cu soția sa, Michelle, Barack Obama oferă cititorului, în peste 800 de pagini, o incursiune extraordinară în America zilelor noastre, la cel mai înalt nivel.

Revolta. În tranșeele luptei împotriva globalizării

de Nadav Eyal (Editura Polirom)

Trăim oare o criză a globalizării? Și dacă da, cum s-a ajuns aici? Răspunsul încearcă să îl dea cunoscutul jurnalist israelian Nadav Eyal într-un volum care îmbină într-un mod cât se poate de atrăgător reportajul cu analiza. Recurgând la date istorice, dar și la o amplă documentare pe teren, în care întâlnește mineri americani, anarhiști greci, neonaziști sau refugiați sirieni, Nadav Eyal vorbește despre revoltă din mai multe perspective, și tot astfel abordează globalizarea. O carte pentru toți cei interesați de istorie, de științe politice și, bineînțeles, de starea actuală a societății în care trăim.

Spirit ludic. Carte pentru copii

Lighioane spurcate și Rime revoltătoare

de Roald Dahl (Editura Arthur)

În seria de autor Roald Dahl de la Editura Arthur (Grupul Editorial Art) au apărut de curând două volume în versuri al căror stil plin de umor îi poate cuceri în egală măsură pe copii și pe adulți. În Lighioane spurcate, se perindă un porc care ia atitudine și îi vine de hac omului care-i pusese gând rău, crocodilul Crocky-Wock, devoratorul de copii, sau agresivul scorpion Ciup, de care de asemenea copiii sunt sfătuiți să se ferească. În Rime revoltătoare, sunt repovestite în versuri pline de haz cele mai faimoase basme, de la Cenușăreasa sau Jack și vrejul de fasole până la Albă ca Zăpada, Scufița Roșie sau Cei trei purceluși. Iar finalul nu e întotdeauna cel cu care ne-am obișnuit, căci Roald Dahl își surprinde cu o unanim recunoscută măiestrie cititorii de toate vârstele. Cu ilustrații de Quentin Blake, scrierile de față vor aduce, cu siguranță, un strop de bună dispoziție în serile lungi de iarnă.

Foto sus: VectorStock

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.