„Casa cu păpuși”, în competiție la SARAJEVO IFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-cu-papusi-in-competitie-la-sarajevo-iff/

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul „Casa cu păpuşi”/ „House of Dolls”, va avea premiera internaţională, luna viitoare, la Sarajevo International Film Festival (14-21 august 2020).

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2020

Producția semnată de microFilm și Film Cartel a fost inclusă în competiția de documentare în cadrul celei de-a 26-a ediție a prestigiosului eveniment.

„Casa cu Păpuși”, o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, va fi proiectat în avanpremieră națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, în secțiunea „Zilele Filmului Românesc”. 

Evenimentul, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, va avea loc anul acesta între 31 iulie – 9 august, la Cluj-Napoca.

Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.

Despre debutul său în regie, Tudor Platon declară: „Mereu mi-a plăcut să-i înregistrez pe cei apropiați, în special pe cei din familie. Simt că, prin intermediul unui aparat de înregistrat imagini sau sunet, ei îmi dau voie să mă bag în sufletul lor, iar mie îmi place acolo. Bănuiesc că are de-a face cu ceva din copilărie, ceva ce mi-a rămas sau din contră, am pierdut și încerc să-l recapăt; nici eu nu știu. Din același instinct am ajuns să îmi filmez și bunica, pe Cica, împreună cu prietenele ei, în timpul vacanței lor anuale la munte.” 

Tudor Platon este director de imagine, absolvent al secției de imagine de film din cadrul UNATC București. Filmografia lui cuprinde scurtmetraje precum „Cadoul de Crăciun” (regia Bogdan Mureșanu, aflat pe lista scurtă a Premiilor Oscar 2020), „Toate fluviile curg în mare” (regia Alexandru Badea, selectat la Cinefondation, Cannes 2016) și lungmetrajul „Să nu ucizi” (regia Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, selectat în Competiția Oficială la Varșovia 2018). „Casa  cu  păpuși” face parte dintr-un proiect mai amplu și foarte personal despre familia lui.

„Casa cu păpuși” le are în distribuție pe Viorica Crăciun, Ileana Crăciun, Elena Laslu, Ana-Maria Bondar, Aura Chindea. Tudor Platon semnează regia, scenariul și imaginea, montajul a fost realizat de Natalia Volohova Deliu, iar de sunet s-a ocupat Ștefan Azaharioaie. Producători: Carla Fotea, Ada Solomon, Tudor Platon, Alexandru Solomon.

„Casa cu păpuși” este o producție microFILM și Film Cartel în co-producție cu 1TV Neamț. Finanțatori: Dr. Oetker, Provident, Kika România, Covalact, Savini Due, MediaCom, Vitrina Advertising.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.