Castelul Bran, “misteriosul edificiu, care atrage legiuni de fani ai vampirilor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/castelul-bran-misteriosul-edificiu-care-atrage-legiuni-de-fani-ai-vampirilor/

Castelul Bran din România reprezintă o destinaţie fantastică pentru iubitorii de vampiri din întreaga lume, scrie publicaţia britanică Daily Mail, care detaliază istoria fortăreţei situate în judeţul Braşov, despre care cotidianul mai spune că este „un edificiu misterios şi frumos”.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2014

Castelul Bran, care este poziţionat pe un vârf de colină de lângă Braşov, în centrul României, a fost strâns legat de Contele Dracula. Construit la începutul secolului al XIV-lea, castelul este deschis publicului, vizitatorii având posibilitatea să cerceteze camerele care scârţâie şi pasajele întunecate”, scriu jurnaliştii britanici, într-un articol publicat pe dailymail.co.uk, informează Mediafax.

Potrivit publicaţiei britanice, turiştii cu o vedere ageră vor descoperi însă că Dracula nu a existat. Faimosul vampir a fost creat de romancierul irlandez Bram Stoker în volumul său emblematic „Dracula”, publicat în 1897.

Pe de altă parte, Stoker nu a vizitat niciodată România. Dracula este un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat pe un vârf de stâncă înaltă, de unde străjuieşte valea râului şerpuind prin principatul Transilvaniei. Castelul Bran este însă singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, astfel că lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula, mai scrie Daily Mail.

Cunoscut sub numele de Vlad Ţepeş, „acest aristocrat ferm a fost cel care a condus Valahia, care acum se află în România, în secolul al XV-lea, cel mai probabil între 1456 şi 1462, o perioadă în care regiunea era sub ocupaţie otomană”, scrie Daily Mail. Totodată, publicaţia precizează că Vlad, un membru al casei Draculeşti, şi-a câştigat reputaţia ca urmare a execuţiilor frecvente prin tragere în ţeapă pe care le ordona.

Vlad the Impaler (Vlad Ţepeş)

Vlad the Impaler (Vlad Ţepeş)

Unii istorici afirmă că Vlad al III-lea a fost capturat de regele maghiar Matei Corvin în 1462, fiind transferat la această fortăreaţa, unde a stat două luni în închisoarea subtereană.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care actualii proprietari ai Castelului Bran îl promovează ca fiind „Casa lui Dracula”, mai spune Daily Mail.

De asemenea, istoricii susţin că proprietatea prezintă o asemănare notabilă cu cea a cetăţii terifiante de pe deal, descrisă atât de tulburător în romanul lui Stoker.

Deşi recunosc faptul că Stoker nu a călătorit în România, înainte sau după ce a scris capodopera în care vorbeşte despre Dracula, proprietarii afirmă că „descrierea imaginară a Castelului lui Dracula, aşa cum apare el în gravura tipărită în prima ediţie a romanului «Dracula», este izbitor de asemănătoare cu cea a Castelului Bran”, remarcă Daily Mail.

Castelul Bran atrage în fiecare an aproximativ jumătate de milion de turişti. Cei care vor vizita fortăreaţa vor descoperi un frumos edificiu, chiar dacă are sau nu legătură cu vampiri, mai spune Daily Mail.

Publicaţia britanică mai afirmă că multe dintre camerele castelului sunt amenajate cu mobilă şi corpuri de iluminat cumpărate de regina Maria, o iubitoare şi o colecţionară de artă, ultima regină consortă a României, la începutul secolului al XX-lea.

Obiectiv turistic major din România

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula – faimă ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

În 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.CASTELUL BRAN

După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

Castelul Bran a fost retrocedat în mai 2006 proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg în 2009, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României.

În luna mai a acestui an, publicaţia britanică The Telegraph a scris că proprietarii Castelului Bran l-au scos la vânzare, însă avocaţii lui Dominic de Habsburg au negat acest lucru.

Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate complexe muzeale din România. În 2013, Castelul Bran a înregistrat peste 490.000 de vizitatori. Străinii au reprezentat 68% din numărul total al vizitatorilor Castelului Bran, în timp ce vizitatorii români au reprezentat 32%.

Foto: Castelul Bran – wiki

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.