Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César vin la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-de-la-oscar-cannes-si-cesar-vin-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Cea de-a opta ediţie a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie, în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional care număra 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmului scurt.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2016

Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovarii filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor putea urmări de la 9 seara până la 5 dimineața în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc sa stea pe ecran, se arată într-un comunicat de presă. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, va urca pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricat de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecției de film ShortsUP.

Cel mai așteptat film al nopții este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, „Balbaitul” (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emotionantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de „Prânzul de duminică” (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă intre iubire și ură…

Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și producția inovatoare „Șunca doamnei Razie” (r. Sol Friedman, Canada, 2015), povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru bacon și Google.

Emoția și suspansul ajung în programul nopții lungi odată cu filmul „Valul ’98” (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015), câștigatorul Palme d’Or la Cannes Film Festival. Un scurtmetraj ce explorează relația unui tânăr libanez cu orașul Beirut. Deziluzionat de suburbii, Omar decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă.

În Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video „Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Imagine din filmul „Bâlbâitul”

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.