Câștigătorii Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-festivalului-international-de-film-independent-anonimul-2019/

Publicul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a decis câştigătorii celei de-a 16-a ediţii: trofeul ANONIMUL 2019 şi premiul în valoare de 3.000 de Euro a fost câştigat de producţia belgiană „The Best of Dorien B.”, în regia lui Anke Blondé.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2019

Directorul festivalului, Miruna Berescu, i-a înmânat trofeul actriței Kim Snauwaert (foto), protagonista filmului, prezentă la Gala de Închidere, care a avut loc sâmbătă, 10 august.

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de Euro, oferit de DACIN-SARA, a fost acordat filmului „Trofeul Tinereții” (r. Răzvan Oprescu), în timp ce Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin, în valoare de 1.000 de Euro a mers către producția spaniolă „Piggy” (r. Carlota Pereda). „La Bête” (r. Filippo Meneghetti) este scurtmetrajul căruia anul acesta Fundația ANONIMUL i-a acordat Premiul Ovidiu Bose Paștină, în valoare de 1.000 de Euro.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care a avut loc în perioada 5 – 11 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, a reunit în selecția competiției de lungmetraj, realizată de Ludmila Cvikova, șase titluri din Israel, Belgia, Suedia, Bulgaria, Iran şi România. Selecția competiției de scurtmetraj, realizată de Ionuț Mareș, a fost compusă din 24 de filme, românești și străine, alese din peste 600 de producții.

Timp de șase zile, publicul ANONIMUL a văzut 44 de filme, șapte dintre ele facând parte din retrospectiva dedicată regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, invitatul special al acestei ediții, ce a primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. De asemenea, în programul festivalului s-au regăsit și proiecții speciale ale unor filme românești ce urmează să intre în circuitul cinematografic în această toamnă, cum sunt „La Gomera”, noul film al lui Corneliu Porumboiu, și „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn.

Retrospectiva ANONIMUL va avea loc în perioada 12-14 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Detalii pe: www.festival-anonimul.ro | Facebook | Instagram

Parteneri media: Radio România Cultural, Libertatea.ro, News, All about Romanian Cinema, Films in Frame, Ziarul Metropolis și Un site de muzica.

 

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.