Câștigătorii primei ediții a Festivalului Internațional de Film Buzău BUZZ CEE
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-primei-editii-a-festivalului-international-de-film-buzau-buzz-cee/

Sâmbătă, 7 martie, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău a avut loc gala de decernare a premiilor festivalului internaţional de film BUZZ CEE, festival dedicat cinematografiei din Europa Centrală şi de Est. 

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

Iată care sunt câștigătorii celor 4 trofee: Long BUZZ, Real BUZZ , Short BUZZ și Pop BUZZ, ale primei ediții BUZZ CEE:

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a fost desemnat câștigătorul trofelului Long BUZZ. „Un film simplu, dar bine realizat și emoționant despre o tânără aflată pe punctul de a începe o nouă viață”, și-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chișu, Igor Cobileanski și Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab România servicii de postproducție în valoare de 7000 Euro.

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost câștigat de producția românească Roboțelul de aur (2015), realizată de tinerii regizori Mihai Dragolea și Radu Mocanu, pentru “maniera nepretențioasă  de a spune o poveste care dintr-una locală a devenit una globală”. Subiectul principal este buzoiancă Steluța Duță, multiplă campioană la box, o tânără ambițioasă, dar extrem de încercată de viață. Juriul competiției de documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos și Aurelian Nica.

Dispozitiv 0068 (România, 2014), un scurtmetraj regizat de Radu Bărbulescu, care are în centrul poveștii un lunetist ce se instalează în apartamentul unei bătrâne paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la București, este câștigătorul trofeului Short BUZZ “pentru modul inteligent  în care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic și narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emoție și umor controlate și dozate foarte bine în favoarea operei cinematografice”. Din juriul competiției de scurtmetraj au făcut parte Iulia Rugină, Eugen Kelemen, Dan Burlac și Emanuel Lăzărescu.
Ambele filme au primit și servicii de postproducție în valoare de 2000 de Euro din partea Cinelab România.
Zăpada/ Snow (Bulgaria, 2015), în regia lui Ventsislav Vasilesv, o dramă puternică despre familie, trădare, alegeri și iertare, a fost ales de către public drept câștigător al trofeului Pop BUZZ. De asemenea, filmul a primit și o mențiune specială din partea juriului competiției de lungmetraj.
BUZZ CEE a avut loc la Buzău, în perioada 4 – 8 mai, în 3 locații centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău), iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, românești și internaționale, de lung și scurtmetraj, precum și documentare

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, care și-a propus să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.