„Castle Break” – tururile castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute, din 3 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/castle-break-tururile-castelelor-si-conacelor-mai-putin-cunoscute-din-3-aprilie/

Cea de-a şasea ediţie a tururilor castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România, „Castle Break”, va începe pe 3 aprilie. Proiectul „Castle Break” propune vizite la peste 20 de castele, palate, cule, curii şi conace.

Un articol de |1 aprilie 2018

Anul acesta, tururile culturale aduc în atenţia publicului noi obiective de patrimoniu faţă de cele propuse în ediţiile anterioare.

Printre acestea se numără castelul baroc al familiei Bornemissza din Gurghiu, castelul Ugron din Zău de Câmpie, Castelul Bethlen din Racoş, Castelul Teleki din Uioara, Palatul Pleşia din Obârşia de Câmp şi Palatul Reginei Maria din Balcic.

Nu vor lipsi din itinerarii nici obiective „vedetă” ale proiectului, precum Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Sturdza din Miclăuşeni şi Castelul Teleki din Gorneşti.

În 2018, proiectul „Castle Break” va include un tur tematic dedicat oamenilor şi organizaţiilor care se implică în proiectele de salvgardare a patrimoniului. Intitulat „Oamenii Patrimoniului”, turul va include întâlniri cu antreprenori, arhitecţi şi alţi actori implicaţi în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

Tururile culturale au o durată de 1-3 zile şi se desfăşoară la final de săptămână, în perioada aprilie-noiembrie.

Itinerariile propuse includ tururi ghidate ale unor ansambluri nobiliare extraurbane, vizite la producători şi meşteşugari locali. Totodată, cuprind degustări de preparate realizate local, mese în aer liber.

Înscrierile pentru tururile culturale se pot face online, pe site-ul castlebreak.ro.

Activitatea echipei Castle Break se bazează pe voluntariat.

Foto: Castle Break – facebook

05
/07
/23

Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură, eveniment înscris pe agenda FITS și la această ediție aniversară, i-a avut invitați pe unii dintre cei mai importanți arhitecți și critici de arhitectură din lume, printre care Tateo Nakajima, Heidi Ramsvik, Robert Hanea, Adam Flatto, Robbie Hammond, Ricky Burdett, Richard Florida, Arthur Mamou-Mani și Paul Goldberger.

04
/07
/23

Cămașa cu altiță iese din spațiul convențional de expunere și ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziție intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova”.